Författarporträtt

"Jag jobbar stenhårt nästan varje dag ..." Mons Kallentoft

Redaktionen 6 oktober 2021

Mons Kallentoft har kommit att bli en av Sverigest mest populära deckarförfattare. Nu kommer fjortonde delen i Malin Fors-serien – Blickfångarna. Vad möts läsaren av i denna?307100.jpg

Läsarna möts av en försmådd Malin Fors, som blivit bedragen av sin pojkvän, men som mår ganska väl ändå. Hon åldras ju Malin, och hon ser tillbaka på sitt liv, och förnimmer åldrandet och ibland även döden. I jobbet ställs hon inför två fall som går i varandra, ett mord på en man, och ett gammalt olöst fall med ett mord på en liten pojke. Det blir farligt för Malin. Blir hon själv misstänkt?

Vad är du mest nöjd med, med boken?
Bibliotkestjänst recensent har redan kallat boken för en av årets bästa svenska deckare, så det får jag vara rätt nöjd med? Jag är också nöjd med att jag får driva lite med mig själv i en av bokens karaktärer, överdriva massor, och så hoppas jag dramaturgin sitter bättre än någonsin. Det ska vara sjukt spännande hela tiden, helt enkelt.

Du har över 20 år som författare bakom dig vid det här laget. Vågade du hoppas på det när du skrev din första bok?
Absolut inte. Jag började skriva när jag var fjorton och blev sedan refuserad i sexton år, så det blev många uppbrända manus innan debuten med Pesetas. Jag har verkligen förverkligat min livsdröm med ett långt och i mitt tycke rikt författarskap, som jag hoppas blir minst lika långt till. Jag är på riktigt, skriver och skriver i litteraturens läsarnas berättelsernas och min egen tjänst. Man kan aldrig ta ett konstnärskap för givet. Det är viktigt att hela tiden gå framåt. Med Zackserien, som jag numera skriver helt själv, får jag driva action och tempo till sin spets, medan Malin och andra böcker är mer eftertänksamma.

Hur jobbar du för att hela tiden utvecklas som författare och hålla inspirationen uppe?
Jag arbetar stenhårt nästan varje dag, ur text föds mer och bättre text. Det går aldrig att fuska med det. Nu kan man ju resa igen och resor har alltid inspirerat mig. Jag försöker gå med ett öppet sinne genom världen. Annars är det människorna som inspirerar, jag studerar dem hela tiden, har hela tiden författarblicken på. Jag försöker också skriva nya berättelser, om annat än mina serier om Malin och Zack, prova olika berättarteorier som jag har. Hantverksskicklighet är allt.

Och vad är dit bästa tips till den som drömmer om att bli författare?
Skriv, skriv och skriv ännu mer. Men ha en plan för ditt skrivande, en bra synopsis med en berättelse som riktar till sig till någon, dig själv främst, men också andra. Fråga dig själv: vad gillar jag att läsa som andra kan hitta mening i? Och bygg karaktärer, som utsätts för ett dilemma. Det är människans och hennes problem vi går igång på. Alla kan inte bli författare, ifrågasätt din talang, annars riskerar du att lägga hundratals timmar på något dödfött från början. Det är oerhört svårt att skriva böcker. Många tror de bara kan börja för att de kan skriva typ en mening. Jag kan skruva i en skruv, men jag skulle aldrig komma på tanken att försöka bygga ett helt hus själv bara för det.

Till sist: har du något riktigt bra boktips att dela med dig av?
Ja, Tree of smoke av Denis Johnson, ett riktigt mästerverk om en agent under Vietnamkriget. Jobbigt bra.

Tack/ Mons

Blickfångarna

Mons Kallentoft 249 kr 249 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Åsa Larsson om sin senaste bok.

Bäst i test. Klarar du utmaningen?

Redaktörernas boktips.