Författarmöten

Anna Laestadius Larsson: "… det är ju i slutändan läsarna som avgör."

Redaktionen 24 juni 2024

Kärlekens bakgata är Anna Laestadius Larssons första historiska kriminalroman, den första delen i serien om Damernas juridikbyrå, vi har fått en pratstund med Anna, läs vår intervju.

Det här är din första historiska kriminalroman. Hur kom det sig att du valde att blanda de två genrerna?

För varje roman som jag skrivit, åtta nu, har jag ställt mig frågan: Hur gör jag den här idén som jag fått rättvisa, hur berättar jag just den här historien på bästa sätt? Den här gången var svaret i form av en kriminalroman. Hoppas jag… det är ju i slutändan läsarna som avgör.

Vad ville du berätta med Kärlekens bakgata?

Om det fasansfullt kränkande system vi hade i Stockholm och en del andra städer från mitten av 1800-talet fram till 1918 som gick under namnet reglementeringen. Det gjorde det lagligt att sälja sex förutsatt att kvinnorna i sexhandeln lät sig registreras, frånsade sig de flesta mänskliga rättigheter samt lät sig besiktigas (i underlivet) två gånger i veckan. Det var nästan omöjligt att ta sig ur och många kvinnor gick under på grund av det.

Vem är din favoritkaraktär i Kärlekens bakgata? 

Jag tycker ju om alla men favoriten är Rakel, ligaflickan som blir assistent på Damernas juridikbyrå. Hon är streetsmart, klyftig och ganska ful i munnen och har verkligen inte haft det lätt i livet. Jag gör det heller inte alltid lättare för henne… Det är något med underdogs, man måste älska dem.

Med all research du har i ryggen inför alla dina böcker, har du någon favoritepok i historien?

1700-talet – det har allt! Flärden, revolutionerna och kanske framför allt idéerna. Många av våra moderna tankar introducerades då. Bland annat diskussionen om jämställdhet, med författare som Mary Wollstonecraft och Olympe de Gouges som jag skriver om i ”Alla dessa djäfla qvinnor”.

Har du under din research nosat upp någon annan spännande historisk händelse du skulle vilja skriva om?

Absolut, det finns en lång kö. Och jag har en ganska konkret idé om just 1700-talet. Det handlar om en av mina största favoriter, mer säger jag inte...

Det här är första delen i din nya serie Damernas juridikbyrå, hur många planerar du?

Jag tänker en trilogi, men det kan bli fler.

Om du skulle jämföra Kärlekens bakgata med en film eller tv-serie, vilken skulle det vara?

Det är jättesvårt men jag kan nämna två som jag har inspirerats lite av. Netflixserien ”Lagen enligt Lidia Poet” som är inspirerad av historien om Italiens första kvinnliga advokat. Och filmerna om Enola Holmes, Sherlocks lillasyster.

Vad ser du fram emot under semestern?

Alltså, jag har haft en sådan tung vinter och vår med mycket sjukdom och elände runt om mig som gjort att jag haft svårt att fokusera på min romanvärld. Så jag får ingen semester i år. Jag ska skriva.

Kärlekens bakgata

Anna Laestadius Larsson 259 kr 229 kr

Fakta: Anna Laestadius Larsson

Född: 1966 i Mariestad

Bor: I Nacka

Beskriv dig själv med tre ord: Snäll och arg.

Person du beundrar: Olympe de Gouges som skrev världens första feministiska manifest och fick betala med sitt liv under den franska revolutionen.

Bok som gjort avtryck: Marilyn Frenchs ”Kvinnorummet” gjorde mig till feminist.

Ser fram emot att läsa härnäst: Jag planerar en Kerstin Ekman-sommar.

Dold  talang: Jag är jäkligt bra på fjärilsim.

Motto: För mycket av allt är lagom.