Författarmöten

Moa Herngren: "Ett par som frågade om jag kunde tänka mig att ha parterapi med dem..."

Redaktionen 10 maj 2024

Moa Herngren är författare, journalist och manusförfattare. Hon har tidigare gett ut både ungdomsromaner, skönlitteratur och fackböcker. Nu släpps hennes tionde roman – Syskonfejden

Moa herngren.jpgFotograf: Anna-Lena Ahlström

Hej Moa!

I den här boken skildras en urladdning mellan tre syskon. Man bör ju inte ha en favorit bland sina barn, men vilken karaktär ligger dig varmast om hjärtat? Ullis, Andrea eller Rasmus?

Det är alltid svårt att välja favoriter bland sina karaktärer, jag både tycker om dem (och stör mig på dem) på olika sätt och även de som jag har svårare personlighetsmässigt är ofta roliga att skriva. Men om jag måste välja blir det nog ändå Ullis, hon är strulig och har många brister men de är väldigt mänskliga och gör henne älskvärd tycker jag.

"När jag skrev boken Fältguide för Bonusfamiljen var det många som hörde av sig och ville ha hjälp..."

När man läser dina böcker märks det så tydligt att du är en fena på att se saker ur olika perspektiv. Har du någon gång tänkt tanken att jobba som familjeterapeut?

Haha, ja faktiskt har jag lekt med tanken de gånger jag har funderat på vad jag skulle göra om jag inte skulle skriva, jag tycker det är så otroligt intressant att lyssna på människors historier och försöka förstå hur vi fungerar i relationer. När jag skrev boken Fältguide för Bonusfamiljen (2016 Bonnier fakta) var det många som hörde av sig och ville ha hjälp, senast för någon månad sedan var det ett par som frågade om jag kunde tänka mig att ha parterapi med dem. Tyvärr var jag tvungen att tacka nej eftersom jag inte har någon utbildning för det.

Tror du att rollerna vi får i familjen under uppväxten sitter kvar genom livet eller går de att skaka av sig?

Jag tror absolut att vi kan arbeta med sånt vi har med oss från barndomen och förstå oss själva och vår omgivning bättre och därmed förändra saker. Annat kan nog sitta på ett mer undermedvetet plan, sånt som kanske format oss under väldigt tidigare år och kan vara svårare att få fatt i. Men ju mer man förstår om sig själv, desto bättre går det att skaka av sig tror jag.

Om du har haft en dålig dag, har du någon hemlig last eller guilty pleasure som gör dig på bättre humör?

Ett guilty pleasure jag har är att strosa runt på stan och kolla på kläder, det är inte alltid jag köper något men jag tycker om känslan att bara glida runt mellan butiker och musik i lurarna och kolla. Annars brukar jag tvinga ut mig själv på en springrunda, även om det kan ta emot innan man sticker ut så är det en garanterad endorfininjektion. Jag är också väldigt svag för att trösta mig med godis, chips och att bingea tv-serier.

Vad läser du i sommar?

Har så många fina romaner på min läslista som jag inte hunnit med under året och som jag längtar efter att läsa. En av dem är Helena von Zweigbergks senaste ”Johanna och Ingrid – 1979”, Annika Norlins ”Stacken” och Sara Strömbergs ”Skinn”.

"...jag tror mycket på att sträcka ut händer till varandra..."

Vad är ditt bästa tips till syskon som har glidit isär? Prata ut eller låtsas som det regnar?

Svår avvägning, om det är riktigt infekterat kan ju prata ut också förvärra en känslig situation, särskilt om man har svårt att förstå den andres upplevelse och perspektiv. Men jag tror mycket på att sträcka ut händer till varandra, förlåta och försöka gå framåt. Ibland kan man behöva prata om saker men ibland är det bättre att försöka börja om.

Dina tre favoritfilmer eller bästa tv-serier just nu?

Mitt filmtips är Dune part II – ett mästerverk på alla sätt. Sen har jag precis börjat kolla på Baby Reindeer på Netflix som verkar mycket lovande. Jag vill även slå ett slag för Scott & Bailey, en mycket spännande polisserie på SVT om två kvinnliga mordutredare i Manchester, de är uppfriskande coola och roliga.

Syskonfejden

Moa Herngren 289 kr 259 kr

LÄS OCKSÅ:

Böcker för bokcirkeln

Fascinerande kvinnoöden

20 "måste-klassiker"