Författarmöten
Ebba Bandh: "Hon hade läst min bok och var mycket upprörd, vilket jag kan förstå"
Ebba Bandhs hyllade debutroman En liten död bygger delvis på verkliga händelser från hennes utbytesår i USA som 17-åring. För Bonniers bokklubb berättar hon om kulturchocker, sexscenerna och den dåliga stämningen när hennes amerikanska värdmamma hörde av sig efter att ha läst boken ...
Varför valde du titeln En liten död?
- Jag gillar mångtydighet överlag och denna titel har dubbel betydelse ur flera aspekter. En riktig död är förstås aldrig liten vilket skapar en motsättning i titeln. Sen finns uppenbarligen en flirt med ”La petite mort” som förvisso bara varar en liten stund, men som tycks prägla en inte så liten del av livet.
"Jag mådde väldigt dåligt över att ha gjort henne ledsen..."
En liten död är ju delvis inspirerad av verkliga händelser. Du har ju, liksom Lydia i romanen, varit utbytesstudent i USA. Vad fick du med dig därifrån till boken?
- Mycket: Miljöerna, kulturkrocken. Vissa av karaktärerna har absolut förlagor, även om de är förändrade till stor del av olika skäl. Eftersom detta var en så avgränsad tid av mitt liv kan jag också minnas tydligt hur mitt 17-åriga jag resonerade vilket har varit en stor tillgång i skrivandet. Mötet med ett samhälle där religionen hade så stor plats var ny för mig, och det är egentligen den enda gången jag vistats i en sådan miljö. Även mötet med människor som levde i en fattigdom med små möjligheter att ändra sin framtid. Jag fick även med mig en av min tonårs mest omvälvande kärleksrelationer.
Vilken tyckte du var den största kulturchocken?
- Dubbelmoralen, religionen och hur hårt hållna de unga var. Att jag var så avvikande där med min frispråkighet och självständighet trots att jag inte var det i Sverige. Att verkligen möta kapitalismens hårda baksida som inte hade slagit lika hårt i Sverige vid den tiden då jag var där var också chockerande för mig som kom från en helt annan miljö.
Har du fortfarande kontakt med personer från ditt highschoolår? Och i sånt fall – vet de om boken?
- Jag hade faktiskt en jobbig tid nu under hösten när min värdmamma från USA hörde av sig. Vi har setts några gånger genom åren och har en fin relation. Hon hade beställt hem boken och lyckats översätta den med något program och var mycket upprörd vilket jag kan förstå. Jag hade aldrig trott att hon skulle läsa den och jag önskar att jag hade pratat med henne innan och förklarat att boken inte är densamma som min uppfattning om min egen tid där, eller om henne och hennes släkt. Jag förstår att det är tufft att läsa en skildring av en plats man älskar och känna att delar är förvrängda. Värdmamman i boken och i verkligheten är inte så lika men visst finns det beröringspunkter. Jag mådde väldigt dåligt över att ha gjort henne ledsen men vi hade ett par fina samtal och nu är det bra mellan oss. Detta händer förstås många författare och innebär ibland svåra avväganden mellan kreativ frihet och risken att såra någon.
"Jag oroade mig en del över att de skulle ifrågasättas som ju sexscener ofta gör"
Tänkte du redan när du var där att det fanns en historia du ville berätta?
- Nej, den tanken slog mig först 2023. Utbytesåret har bara ruvat i mitt undermedvetna och i drömmar, snarare än att jag aktivt tänkt på det som hände där och då och hur det påverkade mig.
Du jobbar ju som förläggare på Bookmark. Vilken författare av alla du har jobbat med har främst inspirerat dig när du skrivit En liten död?
- Olika författare har inspirerat mig på olika sätt. Jag har inspirerats av skönheten i Katarina Wennstams och Linda Edgarssons språk och miljöskildringar. Själva skrivprocessen med ett gediget synopsis och förarbete har jag lärt mig genom att ha jobbat med snart åtta böcker av Pascal Engman. Kanske även hans sätt att jobba med cliffhangers. Jag har haft flera samtal med Louise Boije af Gennäs om litteratur och om kreativitet som varit oerhört inspirerande. En amerikansk författare, Nathan Harris, vars bok Vattnets sötma Bookmark gav ut för något år sedan har varit en inspiration i sig, även om det är en helt annan handling och jag aldrig har talat med författaren.
Vad har du blivit gladast av att höra om En liten död?
- Att läsare känner sig drabbade och ofta läser boken väldigt snabbt trots att den är så lång. Att många känner igen sig och minns sitt 17-åriga jag. Att flera tycker att språket och miljöerna är vackra. Och att sexscenerna är bra och meningsfulla. Jag oroade mig en del över att de skulle ifrågasättas som ju sexscener i böcker ofta gör. Men jag tycker att dessa scener är en del av handlingen och säger något om karaktärerna som driver handlingen framåt.
Vad gör du när du inte skriver?
- Jag jobbar som förläggare och litterär chef, vilket handlar om att hitta nya författare och förvalta befintliga författarskap. Att ge författarna möjlighet att skapa bästa möjliga verk samt att skapa en färdig bok som ska uppskattas av läsarna. Att vara förläggare är en livsstil som genomsyrar allt. På fritiden läser jag (!) och umgås med de jag tycker om. Jag är ensamstående varannan vecka med tre barn så det är fullt upp. Men varannan vecka har jag mer tid till att vara spontan och ägna mig åt mer vuxet liv vilket är relativt nytt för mig då jag blev mamma som 25-åring.
Om din bok var en drink, vilken skulle den vara?
-Oj, antagligen någon som är både lite äcklig och god… Kanske också vacker att se på? Eller något riktigt sunkigt amerikanskt. Jag är inte så bra på drinkar.
Skriver du redan på något nytt?
- Jag har tänkt ut en hel berättelse som jag nog kommer att skriva men jag har inte börjat ännu. Den har inget att göra med En liten död vad gäller karaktärer och värld, men läsarna kommer känna igen stilen, de omvälvande känslorna, det råa mörkret och att människor både gör gott och ont.
Har du några nyårsförhoppningar inför 2025?
- Balans, mer vila och mer sol!
Ebba Bandh
Född: 1987
Bor: Täby
Familj: Familj: Tre barn, pojkvän m.fl. och katt.
Författare du alltid läser: Joyce Carol Oates, Selma Lagerlöf (inte för att hon släpper nytt utanför att jag läser henne varje år.)
Bok som gjort avtryck: Nattens skogar av Djuna Barnes, Norweigan Wood av Haruki Murakami, Vi som var föräldralösa av Kazuo Ishiguro, Mödrarnas söndag av Graham Swift, Den stora skrivboken av Ágota Kristóf och Oskuldens tid av Edith Wharton för att nämna några.
Vill läsa härnäst: Frozen river av Ariel Lawthorn
Beskriv dig själv med tre ord: Mångsidig, lustdriven, sökare
Dold talang: Jag kan låta mitt undermedvetna jobba åt mig medan jag håller på med annat och sen plocka fram resultatet när det behövs. Det känns ofta som att någon annan i mitt huvud redan ”gjort jobbet” åt mig och att jag bara behöver sätta mig ner och finlira. Jag är även bra på att baka macarons.
Motto: Underskatta inte magkänslan!
I januari är Ebba Bandhs debutroman En liten död månadens bubblare.
Läs mer här>>