Boktips

Gästredaktörens val

Varje månad har vi en ny gästredaktör som berättar vad de ser fram emot att läsa och ger dig sina bästa boktips just nu.

Johan Theorin tipsar

November: Johan Theorin

Johan Ehn, Inte död än

Johan är skådespelaren som blev författare. Ungdomsromanerna Down under och Hästpojkarna var så fantastiskt bra att jag ser fram mot att läsa hans första roman för vuxna, om 84-årige Elis som efter ett långt liv hamnar på hjärtintensiven men har saker kvar att göra som kräver att han tar sig därifrån.

Kalle Lind, HasseåTage

Alfredson och Danielsson, de kära Hasse å Tage, är med visor, filmer och böcker en stor del av min uppväxt, och Kalle Lind med sin humor och sitt kunnande om svensk mediahistoria är en stor del av mitt poddlyssnande just nu. Så en bok av honom som berättar historien om dem vill jag gärna läsa.

Inte död än

Johan Ehn 229 kr 199 kr Inbunden

HasseåTage : Humorparet som roade och retade Sverige

Kalle Lind 249 kr 199 kr Inbunden

David Lagercrantz

Oktober: David Lagercrantz

Sally Rooney, Vackra värld, var är du

"Jag ville förstås se vad hon skriver efter Normala Människor som jag och hela världen älskade. Romanen var en sådan stillsam och oroande bok om kärlek, samhällsklasser och roller som under livet byts ut och förändras."

Anthony Doerr, En bättre värld

"Också här en författare som har stora skor att gå i. Hans Ljuset vi inte ser var ju helt magisk och fick Pulitzerpriset, och alla möjliga utmärkelser. Jag glömmer aldrig den lilla blinda flicka i romanen som stapplade fram i det ockuperade Paris. Det var på en gång som en förunderlig saga och en realistisk skildring av kriget från ett barns ögon. Jag kommer definitivt läsa En bättre värld."

Vackra värld, var är du

Sally Rooney 239 kr 239 kr Inbunden

En bättre värld

Anthony Doerr 239 kr 239 kr Inbunden

Åsa Larsson

September: Åsa Larsson

Kerstin Ekman, Löpa varg

"När Kerstin Ekman kommer med något nytt, då är det julafton, midsommarafton, min födelsedag och en klar norrskensnatt på samma gång. Bara titeln Löpa varg, undrar vad hon hittat på den här gången? Hon löper själv sina egensinniga författarvägar."

Löpa varg

Kerstin Ekman 239 kr 239 kr Inbunden

Liza Marklund

Augusti: Liza Marklund

Anne Holt, Mandela-efffekten

”Jag riktigt LÄNGTAR efter Anne Holts Mandela-efffekten. Författarskap som man har följt i årtioenden blir som gamla goda vänner, och den här boken verkar vara en riktig helkväll!”

Mandelaeffekten

Anne Holt 229 kr 229 kr Inbunden

Åke Edwardsson

Juli: Åke Edwardson

Marie Hermanson, Pestön

"Marie Hermanson stöter jag på ibland på den så kallade Konstepidemin mitt i Göteborg, det gamla epidemisjukhuset där konstnärer nu jobbar i de vackra kåkarna och där Marie och jag har varsin ateljé. Namnet är ju aktuellt i dessa dagar, och så är också titeln på Maries nya bok, Pestön, en fristående fortsättning på Den stora utställningen där vi åter hamnar i tjugotalets Göteborg. Jag är svag för romaner gestaltade i annan tid, och Marie har ett språk som är hennes och ingen annans. Jag ser verkligen fram emot att möta överkonstapel Nils Håkans- son och följa honom i "de laglösa vrakarnas kåkstad", bara det!"

Pestön

Marie Hermanson 229 kr 229 kr Inbunden

Stefan Ahnhem

Juni: Stefan Ahnhem

Karin Smirnoff, Sockerormen

Sedan jag läste Jag for ner till bror av Karin Smirnoff har jag sett fram emot när hon släpper en ny bok. Kanske ännu mer nu när hon lämnar Jana Kippo i Smalånger för Södertälje på 80-talet. Jag älskar hur hon med en berättarglädje som få andra lyckas förena skrönan och realismen till en lika skitig som oemotståndlig cocktail av färgrika karaktärer, fängslande historier och chockartade händelser man inte glömmer i första taget. Har man väl börjat läsa går det inte att sluta förrän man kommit till sista sidan, och det är precis så en riktigt god bok ska vara. Omöjlig att lägga ifrån sig.

Sockerormen

Karin Smirnoff 239 kr 239 kr Inbunden

Jana Kippo-sviten

Karin Smirnoff 259 kr 259 kr Inbunden

Johanna Mo

Maj: Johanna Mo

David Ärlemalm, Som natten

Jag kommer kasta mig över Som natten, för jag älskade den värme med vilken David Ärlemalm skildrade sina trasiga karaktärer i debuten Lite död runt ögonen.

Som natten

David Ärlemalm 209 kr 209 kr Inbunden

Lite död runt ögonen

David Ärlemalm 69 kr 69 kr

Topplistan