Boktips

Årets hittills bästa debutromaner - 6 boktips

Redaktionen 7 februari 2024

Nytt år, nya debutanter. 2024 har redan hunnit bjuda på en rad riktigt starka debuter. Här tipsar vi om årets hittills bästa debutromaner du inte får missa. 

imagetysjl.png

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén

Lisa Ridzéns hyllade debut är en av vårens mest berörande böcker och jämförs med Kerstin Ekmans Löpa varg. Bos tillvaro hemma bryts sällan av något annat än besöken från hemtjänsten. Han är fylld av tvivel och oro efter att hans fru flyttat in på demensboende i Östersund. Tur att han har jämthunde Sixten som håller honom sällskap. Men Bo är rädd att hans son ska ta sin älskade hund ifrån honom ...

Tranorna flyger söderut

Lisa Ridzén 269 kr 269 kr Inbunden

Borde vara tacksam av Sonia Hussain

Denna skarpa debutroman utforskar djupet av rotlöshet, mellanförskap, och en komplicerad relation mellan far och dotter. Mizan, som kämpar med förlusten av sitt hemland och sin fru, känner sig främmande inför sin dotter Nadira, som lever ett osäkert liv i London, långt ifrån de traditioner han värdesätter. När de återförenas under julen i Sverige når familjens spänningar en brytpunkt. Men oväntade vändningar kan också leda till försoning och ny förståelse.

Borde vara tacksam

Sonia Hussain 269 kr 269 kr Inbunden

Hyper av Agri Ismaïl

Hyper är en medryckande och insiktsfull roman som utforskar en kurdisk familjs sönderfall mot bakgrunden av finanskrisen 2008. Boken börjar med familjen Kermanjs flykt från Teheran under Rafiqs ledning, som tillsammans med sin fru Xezal och deras tre barn försöker starta om i London. 

Agri Ismaïls debut har jämförts med Shakespeare, kallats ett mästerverk och tippas bli nominerad till Augustpriset. Missa inte denna pärla!

Hyper

Agri Ismaïl 269 kr 269 kr Kartonnage

Kickoff av Lena Berglin

”Jag ryser, gråter och bläddrar för glatta livet. Det här är äkta spänning!” skrev Ida Lindskog, förläggande redaktör på Bokförlaget Nona när hon läste Lena Berglins debutroman som vann förstapris i förlagets manustävling. Kickoff är en psykologisk thriller fokuserad på relationer, där berättelsen djärvt utforskar de mörkaste aspekterna av mänskligheten.

Kickoff

Lena Berglin 249 kr 249 kr Inbunden

Med bergens andetag av Therese Widenfjord

Bland de fattiga bergstrakterna i Appalacherna kämpar Ellie och hennes hund för att överleva. En dag återvänder fotografen Nick som bär på mörka minnen tillbaka till sina barndomstrakter för att ta hand om sin sjuka pappa. Här kommer Ellie och Nicks vägar att korsas och deras liv kommer att förändras för alltid ... Med bergens andetag är en ömsint berättad och känslomässig roman om naturens helande kraft och att hitta hem igen.

Med bergens andetag

Therese Widenfjord 269 kr 239 kr Inbunden

Floden sjunger ditt namn av Eleanor Shearer

1834, Barbados. Rachel har rymt från plantagen för att leta efter sina fem barn som har tagits från henne och sålts vidare. Lever de fortfarande? Och kommer hon klara av att veta svaret? Sökandet tar henne bort från Barbados, längs en flod djupt in i brittiska Guyana och över havet till Trinidad.

Floden sjunger ditt namn

Eleanor Shearer 279 kr 279 kr Inbunden