Författarporträtt

"Rebecka har gått bredvid mig ända sedan mitt äldsta barn föddes ..."

Redaktionen 22 September 2021

Efter att Åsa Larsson under flera år skrivit böcker för barn i Pax-serien är hon nu tillbaka med den sista och avslutande boken om Rebecka Martinsson. Vi har pratat med Åsa om den senaste boken och hur det känns av avsluta historien om juristen Rebecka.asaintervju1.jpg

Äntligen tillbaka med en ny bok om Rebecka Martinsson! Vill du berätta om den?
Det är den sista och avslutande om Rebecka Martinsson. Hennes vän, den döende rättsläkaren Lars Pohjanen, ber henne ta sig an ett preskriberat mordfall. Hon vill inte, men känner sig tvungen att säga ja. Och den här utredningen har trådar bakåt i historien till hennes egen familj. Rebecka berättade äntligen för mig om sin mamma. Jag har funderat över mamman ända sedan jag skrev första boken om henne.

Hur var det att återvända till denna serie och skriva för vuxna när du under flera år skrivit för barn, i Pax-serien?
Det var lite trögt att komma in i det först, men sedan lossnade det. Och det var härligt att utan hämningar kunna använda mitt eget språk, kraftuttryck och gamla testamentet om vartannat. 

Fädernas missgärningar är ju den sjätte och sista boken om Rebecka Martinsson. Hur känns det att lämna henne och de andra vid Kirunapolisen efter alla dessa år?
Väldigt vemodigt faktiskt. Rebecka har gått bredvid mig ända sedan mitt äldsta barn föddes, jag började skriva om henne under min barnledighet. Hon har försörjt oss och hon har gett mig ett helt annat liv än det jag skulle ha levt annars. Och nu när båda mina ungar flyttat ut, så flyttar Rebecka också ut. Jag håller av henne. Och kommer alltid att tänka på henne tror jag. asaintervju2.jpg

Serien utspelar sig ju i Kiruna. Om du fortsätter skriva deckare, kommer de att utspela sig där, eller har du någon annan favoritplats?
Jag har starka band till Kiruna, Tornedalen och andra delar av Norrbotten. Men sedan kan man ju ha tillfälliga otrohetsaffärer med andra platser. PAX-serien utspelade ju sig i Mariefred gubevars.

Har du kanske rent av redan planer för någon ny bok/ny serie? Om ja, vad?
Nej, just nu vill jag bara läsa böcker och gå i skogen hela vintern. Det finns historier som hoppar upp och ner i huvudet som förskoleungar och bara: JAG! JAG! MIN TUR! Men jag låtsas inte höra dem.

Till sist: har du något riktigt bra boktips som du vill dela med dig av till våra bokklubbsmedlemmar?
Den som missat Tove Alsterdals Rotvälta som nyss vann det fina priset Glasnyckeln: Läs, läs, läs!


Tack, Åsa!

Fädernas missgärningar

Åsa Larsson 249 kr 249 kr

LÄS OCKSÅ:

Personligt med Fredrik Backman.

Böcker till alla deckarfantaster!

Du missar väl inte våra tävlingar?