Författarporträtt

"Jag ville skildra de parallella samhällena så verklighetstroget som möjligt"

Redaktionen 23 februari 2024

Med Styrkan, den senaste delen i actionfyllda deckarserien med den tuffa advokaten Ebba Tapper, firar Anna Karolina 10 böcker och 10 år som författarare. Här berättar författaren om karriären och skrivandet. 

imagerxscg.png

Vad fick dig att våga ta steget från polisyrket till att bli författare på heltid?

Jag sa upp mig när jag skrev på min tredje kriminalroman. Eftersom mina böcker hade tagits emot väl av både läsare och kritiker chansade jag på att det även skulle märkas i plånboken så småningom.

Dina böcker, särskilt Amanda Paller-serien, är hårdkokta och kända för att skildra en rå brutalitet. Vad fick dig att välja det spåret?

Jag ville skildra de parallella samhällena så verklighetstroget som möjligt, den värld jag dagligen mötte som polis. Jag ville inte skriva några mellanmjölksböcker. Allt eller inget liksom.

I början av din författarkarriär trodde många läsare att Anna Karolina var pseudonym för en man. Hur tog du det?

Positivt! Det var ett kvitto på att jag hade lyckats göra mina karaktärer trovärdiga i en undre-värld-miljö som mest manliga författare vågat sig på tidigare.

Vilken bok ligger dig närmast hjärtat?

Babianen (f.d. Stöld av babian). Det är min debut där jag ohämmat skrev om verkliga händelser inom polisen som några år senare skulle ingå i metoo-rörelsen.

Vilka är de bästa respektive sämsta recensionerna du fått?

Oj, de jag spontant kommer att tänka på gäller just debuten. En manlig recensent sågade den i en av dagstidningarna. Han tyckte att den hade en ”unken kvinnosyn”. Minns att jag tänkte ”gubbjävel, du fattar ju ingenting”. Ett par år senare kom metoo-rörelsen. Hade boken kommit ut efter den kanske även recensenten hade förstått att jag skildrade hur det faktiskt är för många kvinnor. Nåväl, jag var bara bitter tills hyllningarna kom. Främst minns jag Stig Larsson som höjde Stöld av babian till skyarna i en krönika i Aftonbladet. Tack Stig, du fattade grejen!

Vad är det roligaste med att vara författare?

Att jag får sitta och ljuga hela dagarna. På arbetstid! Det är i och för sig en paradox, jag älskar friheten men längtar efter att få tillhöra ett vardagligt sammanhang med arbetskamrater att ta en kaffe med.

Vad är du mest stolt över i din författarkarriär?

Att jag har rott iland tio bokprojekt oavsett hur livet har sett ut med motgångar och framgångar. 

Vad gör du när du inte skriver? 

Tränar CrossFit med mannen, kollar på tvillingsönernas fotbollsmatcher och dricker vin med vänner.

Du och författarkollegan Caroline Engvall driver Författarakademin ihop. Hur kom ni på idén?

Vi tillbringar båda flera månader om året på Koh Lanta och kör många digitala aktiviteter därifrån. Så varför inte bygga en skrivarkurs på en digital plattform, tänkte vi. Alla ska kunna gå den, oavsett var i världen man befinner sig.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag skriver vidare och försöker samtidigt omfamna utvecklingen som rusar i branschen. 

Styrkan

Anna Karolina 279 kr 279 kr Inbunden