Vad vi äter : om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den


Kartonnage

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 

Förväntas skickas under v.{{selectedProduct.ReleaseWeek}}

({{selectedProduct.NumberOfVotes}})

Förväntas skickas under v.{{selectedProduct.ReleaseWeek}}

({{selectedProduct.NumberOfVotes}})
"En intressant och tankeväckande bok som inte kräver några förkunskaper. Helhetsbetyg 4. Mycket bra." Motzi Eklöf, BTJ-häfte nr 5, 2024

Hur påverkar kosten din kropp – och själ?

Vi har trätt in i en ny era där större delen av vår kost kommer från en helt ny uppsättning ämnen som kallas ultraprocessade – alltså livsmedel som hårdbearbetats industriellt. Men vet vi verkligen vad ultraprocessad mat har för effekt på oss?

Följ med den brittiske läkaren Chris van Tulleken på hans resa genom matvetenskapens värld och en ultraprocessad kost för att upptäcka vad som verkligen pågår. Få reda på varför träning och viljestyrka inte kan rädda oss – och vad ultraprocessad mat gör med både den fysiska och den psykiska hälsan, för att inte tala om vad den gör med vår planet.

Vi får hela tiden höra att bara vi gör andra val så kommer vi att må bättre eller gå ner i vikt eller bli hälsosammare eller vad det nu må vara. Men sanningen är att vi lever i en miljö som gör det nästan omöjligt. Ultraprocessad ”mat” innehåller ingredienser som inte används när man lagar mat hemma, den finns överallt och den uppmuntrar ofta till överkonsumtion.

Så det här är en bok om våra rättigheter. Rätten att veta vad vi äter. Rätten att veta vad vår kost gör med vår kropp – och själ. Rätten till bra och prisvärd mat.

Det här är en ögonöppnande undersökning av vetenskapen, ekonomin, historien och produktionen bakom det vi stoppar i oss.

 

Produktinfo

Chris van Tulleken

Chris van Tulleken är läkare specialiserad på infektionssjukdomar vid sjukhuset för tropiska sjukdomar i London. Han utbildade sig vid Oxford och har en doktorsexamen i molekylär virologi från University College i London, där han är docent. Hans forskning fokuserar på hur företag påverkar människors hälsa, särskilt inom området barnnutrition, och han samarbetar med Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO) inom detta område. Som en av BBC:s främsta programledare för både barn och vuxna har hans arbete belönats med två Baftapriser. Chris van Tulleken bor i London med fru och två barn.

"En intressant och tankeväckande bok som inte kräver några förkunskaper. Helhetsbetyg 4. Mycket bra." Motzi Eklöf, BTJ-häfte nr 5, 2024

Hur påverkar kosten din kropp – och själ?

Vi har trätt in i en ny era där större delen av vår kost kommer från en helt ny uppsättning ämnen som kallas ultraprocessade – alltså livsmedel som hårdbearbetats industriellt. Men vet vi verkligen vad ultraprocessad mat har för effekt på oss?

Följ med den brittiske läkaren Chris van Tulleken på hans resa genom matvetenskapens värld och en ultraprocessad kost för att upptäcka vad som verkligen pågår. Få reda på varför träning och viljestyrka inte kan rädda oss – och vad ultraprocessad mat gör med både den fysiska och den psykiska hälsan, för att inte tala om vad den gör med vår planet.

Vi får hela tiden höra att bara vi gör andra val så kommer vi att må bättre eller gå ner i vikt eller bli hälsosammare eller vad det nu må vara. Men sanningen är att vi lever i en miljö som gör det nästan omöjligt. Ultraprocessad ”mat” innehåller ingredienser som inte används när man lagar mat hemma, den finns överallt och den uppmuntrar ofta till överkonsumtion.

Så det här är en bok om våra rättigheter. Rätten att veta vad vi äter. Rätten att veta vad vår kost gör med vår kropp – och själ. Rätten till bra och prisvärd mat.

Det här är en ögonöppnande undersökning av vetenskapen, ekonomin, historien och produktionen bakom det vi stoppar i oss.

 

Produktinfo
Om Chris van Tulleken

Just nu priser!

Ena stunden här

Liane Moriarty 299 kr 199 kr

Berättelsen om ditt liv

Lucy Dillon 299 kr 199 kr

Det finmaskiga nätet

Håkan Nesser 299 kr 199 kr

Vita skuggor

Rebecka Edgren Aldén 269 kr 199 kr

I det förgångna

Anna Tell 299 kr 269 kr

På en tyst gata

Seraphina Nova Glass 259 kr 199 kr

Yxmördaren

Samuel Karlsson 269 kr 239 kr

Ambassadörens dotter

Anna Martinengo 269 kr 239 kr

Filmmordet i Cornwall

Fiona Leitch 219 kr 189 kr

Udda fåglar

Mathias Dufeld 279 kr 249 kr

Fem järn i elden

Christina Larsson 219 kr 189 kr

Snurra min jord

Britt Peruzzi, Carina Sigurdsson Löpp 279 kr 249 kr

Sommar på Villa Hilda

Michaela von Kügelgen 269 kr 239 kr

Björnen

Susan Casserfelt 269 kr 239 kr

Mord i ljusa natten

Anna Ihrén 249 kr 219 kr

Liv och döden

Siri Gustafsson 299 kr 269 kr

Rosies hemlighet

Caroline Twamley 279 kr 249 kr

Två rum och ett växthotell

Avanna Larsson 229 kr 199 kr

Underverken

Arne Dahl 299 kr 269 kr

Andra året på den lilla skolan på klippan

Jenny Colgan 299 kr 269 kr

Den försvunna boken

Brianna Labuskes 289 kr 259 kr

Den hemliga äppelträdgården

Sharon Gosling 249 kr 219 kr

Den hemliga författaren

Lindsey Kelk 299 kr 269 kr

Olyckans år

Thomas Rydahl, Anne-Grete Bjarup Riis 299 kr 269 kr

En hemlig önskan

Ali McNamara 249 kr 219 kr

Förbli begravd

Kate Webb 259 kr 229 kr

Botvid : Den förste svensken

Maja Hagerman 399 kr 369 kr

Hjärnstark minior : bli smartare än din egen hjärna

Anders Hansen, Mats Wänblad 279 kr 249 kr

Paket Moriarty/Dillon

598 kr 378 kr