Aktuellt

6 romaner om Sápmi

Redaktionen 6 februari

Senaste åren har Sápmi och samernas historia blivit mer kända, men det finns fortfarande mycket att lära om det samiska. Här listar vi böcker som på olika sätt skildrar samiskt liv och kultur.

Far inte till havet av Elin Anna Labba

I Elin Anna Labbas romandebut möter vi Ingá och Rávdná, mor och dotter, vars hem i sommarlandet har översvämmats av ett dammbygge. Deras by har förvandlats till ett djupt och ogästvänligt hav, där de kämpar för att rädda det som kan räddas från deras sjunkna kåtor. Medan den moderna världen fortsätter att expandera omkring dem, känns de alltmer alienerade. Romanen skildrar en gripande historia om en familj som strävar efter att anpassa sig till förändringar, samtidigt som de kämpar mot det ständigt stigande vattnet som nu utgör ett hot mot deras sätt att leva och deras gemenskap.

Far inte till havet

Elin Anna Labba 279 kr 229 kr Inbunden

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

Máriddja, en åttiofemårig kvinna som står inför en cancerdiagnos, hanterar sin situation med en unik blandning av styrka och självständighet. Samtidigt planerar Kaj och hans sambo Mimmi att flytta in i ett oupprustat hus i Norrbotten, där Mimmi hoppas på att be Kaj om något hon länge önskat, och Kaj står inför att upptäcka en hemlighet hans mor tog med sig till graven. 

Folk som sår i snö

Tina Harnesk 249 kr 249 kr

Kniven i elden av Ingeborg Arvola

Den storslagna romane "Kniven i elden", hyllad för sin kraftfulla skildring av människoliv under en sällan beskriven historisk period, följer Brita Caisa Seipajærvi, en kvinna som stakar sig på skidor från Finland till Norge under vintern 1859. Brita Caisa, som flyr från sitt skamfilade rykte efter ett förhållande med en gift man, är känd för sin förmåga att hela både djur och människor. Hennes mål är de fiskebyar längs ishavskusten som kryllar av torsk. "Kniven i elden" är den första delen i en planerad trilogi som utforskar livet i det nordnorska Finnmark under en tid av stora förändringar.

Kniven i elden

Ingeborg Arvola 269 kr 269 kr Inbunden

Stöld och Straff av Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius' Augustprisbelönade roman Stöld och den efterföljande "Straff", nominerad till Årets bok 2023, är gripande berättelser som bygger på verkliga händelser. Stöld följer nioåriga Elsa som bevittnar en chockerande händelse med sin ren, vilket sätter en skugga över hela hennes liv och leder till en desperat kamp för rättvisa inom hennes samiska familj. Straff väver samman två tidsperioder, där vi följer fem samiska barns erfarenheter från en nomadskola på 1950-talet och deras traumatiserade vuxna jag på 1980-talet, vilket avslöjar de djupa sår som barndomens grymheter har orsakat. Båda böckerna erbjuder en stark inblick i samiska liv och utmaningar, från renskötarlivets vardag till historiska övergrepp mot samiska barn.

Stöld

Ann-Helén Laestadius 89 kr 89 kr

Straff

Ann-Helén Laestadius 269 kr 269 kr

Aednan av Linnea Axelsson

Eposet ÆDNAN berättar om två samiska familjers liv och öden, som speglar samernas historia från tidigt 1900-tal till nutid. Genom familjernas erfarenheter tecknas ett emotionellt landskap som parallellt beskriver Sveriges koloniala politik och dess effekter på samisk kultur och liv. "ÆDNAN", vilket betyder landet, marken och jorden på gammal nordsamiska, är en djupdykning i samernas kamp och överlevnad under ett århundrade av förändringar och utmaningar.

Aednan

Linnea Axelsson 228 kr 228 kr Kartonnage