Författarmöten

”Därför läser jag aldrig mina egna böcker”

Redaktionen 26 mars 2024

Ninni Schulman har gjort dundersuccé med sina spänningsromaner. I nya Käraste Lena i Siljan-serien som utspelar sig på 1980-talet får vi lära känna före detta polisen och fängelsekunden Ingrid Wolt. Här berättar Ninni Schulman om varför hon aldrig läser sina egna böcker, vad hon längtar efter att läsa och vad hon saknar från 1980-talet.

1. Varför valde du just 1980-talet för Siljanserien? 
- Främsta anledningen var att slippa alla datorer och mobiltelefoner. Dagens polisarbete handlar väldigt mycket om teknik, vilket inte roar mig speciellt. Jag vill hellre fokusera på människorna och deras relationer i mina böcker. Sedan insåg jag dessutom hur skönt det är att fly från vår egen mörka samtid till något annat. Krig, gängskjutningnar och annat elände får jag nog av på nyheterna.

2. Hur viktig tycker du miljön är i en deckare?
- Mycket. Miljön är en egen karaktär med ett eget humör. Dalarna är roligt att skriva om eftersom det kombinerar vacker natur och rik kulturhistoria med glesbygd, dramatiskt väder och social kontroll.

 3. Hur skulle du beskriva Ingrid Wolt?
- Ingrid är i grunden en stabil och välfungerande människa, men som genom ett enda stort misstag förlorade allt; sitt arbete som polis, sin dotter och sin trygghet. Åren i kvinnofängelse har gjort henne mer hårdhudad och krass.

"...krig, gängskjutningnar och annat elände får jag nog av på nyheterna."

4. I Käraste Lena lyckas du verkligen komma under huden på oss läsare, personernas historia väcker känslor och man känner mycket för både Lena och Ingrid Wolt. Hur tänker du när du tecknar karaktärer? Vad vill du få fram?
- Jag vill försöka komma så nära karaktärerna det går och göra dem så mänskliga som möjligt. De ska ha både bra och dåliga sidor och vara lite som folk är mest. De ska vara lätta att identifiera sig med.

5. Vad vill du att läsaren tar med sig från Käraste Lena?
- Hur svårt det kan vara att navigera i livet. Det är lätt att tro att man vet vad som är rätt och fel och att man inte går att lura, men så enkelt är det inte.

6. Har du någon gång känt att du ångrar dig när boken redan är tryckt? Att det där hade jag velat göra annorlunda?
- Veckorna innan tryck ifrågasätter jag precis allt, men när inget längre går att ändra släpper jag taget om boken. Tack och lov. Men jag läser aldrig hela boken igen när den är klar. Gjorde jag det vet jag att det skulle finnas tusen saker jag ville ändra. 

7. Hur många böcker är planerade i serien? 
- Planen var tre, men vi får se.

8. Vad skriver du på nu?
- Ingenting. Jag sover och promenerar med hunden.

9. Vad ser du fram emot att läsa i vår?
- Ta i kapp allt jag inte hunnit med under vintern. Bokhögarna är enorma här hemma. Agneta Pleijels senaste köpte jag på bokrean och ser fram emot att hugga här näst. 

Käraste Lena

Ninni Schulman 269 kr 199 kr Inbunden

Som vi lekte

Ninni Schulman 269 kr 269 kr

Ninni Schulmans 1980-tal

Bästa 80-talsfilm?
Dirty Dancing.

Bästa 80-talsbok?
Grottbjörnens folk. Haha. Annars läste jag mest ungdomsböcker från Disneys bokklubb på den tiden.

Låt eller artist som fortfarande spelas hemma?
Massor. Erasure, Bonnie Tyler, Dire Strates, Gyllene Tider, David Bowie…

Klädesplagg från 80-talet du gärna återanvänder:
Torgvantar.

Vad saknar du från 1980-talet?
Min barndom.

Vad saknar du inte?
Min tonårstid.