Boktips

Fascinerande kvinnoöden i fiktionen

Redaktionen 4 mars 2024

Älskar du att läsa gripande historiska berättelser om komplexa kvinnokaraktärer, deras drömmar, äventyr, utmaningar och öden? För dig har vi listat 10 riktigt bra historiska romaner om fascinerande kvinnoöden fyllda med romantik och dramatik. 

blobid4.png

1. Med liv och lust av Karin Wahlberg

Karin Wahlbergs nya del i Lasarett-serien som skildrar livet i ett lasarett i en småstad i 1960-talets Sverige. Spännande och hjärtevärmande läsning med en flera berörande kvinnoporträtt.

Missa inte: Läs vår intervju med Karin Wahlberg om boken här.

Med liv och lust

Karin Wahlberg 269 kr 269 kr

2. Kniven i elden av Ingeborg Arvola

Norska författaren Ingeborg Arvolas stora genombrott som vann Bragepriset och är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023. Det är vinter 1859 när Brita Caisa Seipajærvi tar på sig skidorna och stakar sig med sina två söner hela vägen från Finland til Norge för att starta ett nytt liv efter hon straffats av kyrkan för sitt förhållande med en gift man. Men hon möter den stora passionen på vägen dit, men det visar sig vara en farlig förälskning. En berörnade berättelse om förbjuden kärlek och en kvinna som vägrar hålla sig på sin plats.

Kniven i elden

Ingeborg Arvola 269 kr 269 kr

3. Störst är kärleken av Katrine Wessel

Del 12 och den avslutande delen om succéserien om kvinnorna i dynastin Winther, vid tröskeln till 1900-talet. I Trondheim förbereds för festligheter med anledning av kung Haakon och drottning Mauds kröning i Nidarosdomen. Samtidigt organiserar Birgitte Winther en konstutställning till kungaparets ära och bjuder in en engelsk konstnär med oväntade band till Wintherfamiljen.

Störst är kärleken

Katrine Wessel 269 kr 269 kr

4. Den italienska flickan av Lucinda Riley 

Från Neapels bakgator till världens största operascener. Detta är Rosanna Menicis berättelse. Uppväxten i Neapel präglas av ekonomisk knapphet och stränga föräldrar för Rosanna Menici. 1966 förändras allt för Rosanna när hon elva år gammal möter operasångaren Roberto Rossini. Med tiden flätas deras öden samman av passion och kärlek, vilket får konsekvenser för dem och deras omgivning …

Den italienska flickan

Lucinda Riley 269 kr 269 kr

5. Den kungliga guvernanten av Wendy Holden

Från enkla förhållanden till att uppfostra en drottning. Marion Crawford, en ung lärarinna från Skottland, tog hand om prinsessorna Elizabeth och Margaret medan dramat kring abdikationen och andra världskriget utspelade sig. Hennes hängivenhet och lojalitet fick ett bittert slut när ett upplevt svek förändrade allt. Den kungliga guvernanten är en storslagen roman som sätter ett nytt ljus på världens mest kända familj. Perfekt för alla som gillar historiska romaner och The crown på Netflix.

Den kungliga guvernanten

Wendy Holden 89 kr 89 kr

6. Dit floden för dig av Shelley Read

Dit floden för dig är berörande berättelse i samma andra som Där kräftorna sjunger om en ensam kvinnas överlevnad i naturen och de svåra val hon tvingas ställas inför. Det är 1940-tal i Colorado när tonåringen Victoria Nash som lever och sliter på en persikofarm blir förälskad i fel man och blir gravid. Hon fly upp till bergen och bosätter sig i ett litet skjul där hon kämpar för att överleva och hitta kraft för att återta det hon förlorat. 

Dit floden för dig

Shelley Read 99 kr 99 kr

7. En ny värld av Natasha Lester

Natasha Lester bjuder på en gripande roman om kärlek och en modig kvinna som kämpar för att uppnå sina drömmar. Evie Lockhart växer upp i Boston med förväntningar om ett förutbestämt liv att gifta sig och ägna sig åt hem- och familjelivet. Men hennes dröm om att bli läkare ställs mot hinder från familj och samhälle. Trots motgångar kämpar hon för sin plats vid universitetet och upptäcker en ny värld i det pulserande 1920-talets New York. Men priset för hennes dröm är högt.

En ny värld

Natasha Lester 249 kr 249 kr

8. Kvinnokungen av Kristina sjögren

Vid tjugoåtta års ålder abdikerar drottning Christina och flyr Sverige under stort hemlighetsmakeri. Myterna om landets första kvinnliga regent i modern tid växer i århundraden, men hur såg hon egentligen på sig själv? I denna myllrande roman följer vi Christinas resa mot makten – och hennes kamp för frihet ... Kvinnokungen är en fascinerande roman om att vara kvinna i en mansdominerad värld.

Kvinnokungen

Kristina Sjögren 198 kr 198 kr

9. Den hemliga stranden i Cornwall av Liz Fenwick

I andra världskrigets kaos kämpar kartografen Merry Tremayne mot fördomar för att få utöva sitt yrke. När hennes mamma försvinner tar hon ett hemligt uppdrag i Cornwall. Tillsammans med löjtnant Jake Russell ger de sig ut på en farlig resa där kärlek och förräderi vävs samman. Vem kan man lita på när krigets vindar blåser?

Den hemliga stranden i Cornwall

Liz Fenwick 279 kr 279 kr

10. Kvinnan i kanalen av Anne Stern

Andra delen i den bladvändarvänliga kriminalserien i 1920-talets Berlin med barnmorskan Hulda Gold. Hulda kallas för att hjälpa en judisk familj vid en födsel. När barnet försvinner dras hon in i en farlig utredning om barnhandel. Anne Stern målar upp en gripande historia där Hulda konfronterar sin judiska bakgrund, andra delar i sitt förlutna och relationen till Karl North.

Kvinnan i kanalen

Anne Stern 89 kr 89 kr

LÄS OCKSÅ:

10 historiska kärleksromaner

Svepande romaner

Andra världskriget