Bokcirkeln - ett roligare sätt att läsa på

BokklubbAtt vara med i en bokcirkel blir mer och mer populärt och är ett roligt, och ibland lite utmanande, sätt att läsa böcker. Att det dessutom är ett utmärkt sätt att regelbundet få träffa goda vänner på en middag gör ju inte direkt saken sämre.

Hur just ni vill lägga upp er bokcirkel avgör ni givetvis själva men här är några tips från oss hur ni kan tänka och göra för att komma igång:

  • Försök att få till en liten ”annorlunda” konstellation i bokcirkeln än det vanliga gänget med dina bästa vänner. Det gör ofta att diskussionerna blir mer spännande och kanske lite överraskande. Plus att du får nya vänner.
  • Bestäm hur ofta ni ska träffas och hur upplägget på era träffar ska vara. Ska ni t.ex. ses hemma hon någon eller på restaurang?
  • Varva så att en person varje gång väljer nästa bok ni ska läsa. Och lämna aldrig en träff utan att ha bestämt vilken nästa bok blir.
    Med vår bokcirkelrabatt gör vi det enklare och billigare att välja bok till er bokcirkel. Läs mer om den här >>
  • Se till att alla har ungefär samma ”ambitionsnivå” med bokcirkeln. Träffarna blir t.ex. självklart roligare om alla läst ut boken ni ska diskutera. Och kom överens om innan hur ”seriöst” ni vill diskutera böckerna. För vissa kan det räcka gott med att bara diskutera kort om man tycker om boken eller inte och varför man tycker som man gör medan andra vill diskutera mer i detalj utifrån ett uppsatt diskussionsunderlag. Inget av dessa diskussionssätt är mer rätt än det andra men om ni vill diskutera mer ”uppstyrt” så får ni några förslag på diskussionsfrågor här nedan.

Vad handlar boken om?
Kan man sammanfatta bokens huvudtema i ett enda ord eller i en mening? Har läsningen förmedlat nya insikter när det gäller människor, social miljö, kulturmönster etc. Fundera också över vad ni uppfattat som viktigast för författaren – själva handlingen eller ett eventuellt budskap.

Personerna i boken
Vem/vilka är de viktigaste personerna i boken? Är huvudpersoner och bipersoner tydligt tecknade, d v s får ni någon kunskap om personerna “under ytan“ – utöver utseende, yrke och dylikt? Upplever du dem som sympatiska eller osympatiska?  

Miljön
Hur stor betydelse tycker ni att miljön har för handlingen? Lägger författaren stor fokus på miljön eller inte?

En bra början
Slutet i en bok kan man inte göra mycket åt – annat än att ibland kanske reta sig på det. Men om berättelsens början inte är intresseväckande, så slutar många läsa.
Hur fungerar inledningen i boken? Stimulerar den till att läsa vidare – blir ni nyfikna på fortsättningen? Fundera över varför/varför inte

Vad vet ni om författaren?
Tycker ni att det är viktigt att känna till något om den författare ni läser? Kan ni med ledning av det ni vet om författaren se anledningar till att just den författaren skrivit boken? De personer, den miljö och den tid som skildras?

Sammanfatta läsningen
Vad tyckte du om boken som helhet? Hur har boken påverkat dig? Skulle du rekommendera andra att läsa boken? Varför/varför inte?

Här hittar du våra bästa boktips för Bokcirkeln.