Förläggaren Karin: "Jag har helt enkelt världens roligaste jobb!"

Karin Linge Nordh arbetar sedan år 2000 som förläggare på bokförlaget Forum. Hon är ansvarig för svensk skönlitteratur och jobbar med Camilla Läckberg, Viveca Sten, Mons Kallentoft och Ninni Schulman, för att nämna några. 

LingeVarför valde du att bli förläggare?
Ända sedan jag var liten har jag vetat att jag vill arbeta med språk, litteratur och skrivande i någon form. Men det var först på universitetet jag fick upp ögonen för förlagsbranschen. Vägen till förläggare gick via informationsassistent och redaktör och nu känns det svårt att tänka sig något annat yrke. Jag har helt enkelt välrdens roligaste jobb! 

Vad gör du en vanlig dag? 
Det finns inga vanliga dagar, det är just det som utgär lockelsen med mitt arbete. Att läsa och ge feedback på manus, som ju kan sägas är förläggarens huvuduppgift, är bara en liten del av mitt jobb. Minst lika viktigt och tidskrävande är det att försäljningsargument, säljtexter och marknadsföringcopy och ta fram omslag. Mitt arbete är mycket mer utåtriktat än vad många tror. Det handlar om att alltid vara på jakt efter nya ämnen och nya begåvningar, att sälja in mina bäcker både internt och externt samt att på alla sätt sprida min entusiasm för de böcker jag antagit. 

Vad är det absolut bästa med jobbet som förläggare och är det något som är mindre bra? 
Det allra roligaste är det kreativa samarbetet med författarna. Det är en ynnest att få vara första läsare och bollplank till så många begåvade människor och det finns ingen bättre känsla än att få tillbaka ett bearbetat manus och känna att den feedback jag gett har varit med och lett fram till en ännu bättre version. Det som möjligtvis är mindre bra är att jag sällan har tid att läsa böcker från andra förlag. Och det är svårt att känna att man någonsin är helt ledig. Det finns alltid ett manus som ligger och väntar på att bli läst. 

Tips till en blivande författare som vill ge ut sin bok? 
Fundera noggrant igenom vad det är för en historia du vill berätta, hitta det övergripande temat och arbeta med dramaturgin så att det finns en början, mitt och ett slut. Vänta inte på inspirationen utan sätt dig ner och skriv! Se skrivandet som ett vanligt 9-5-jobb. Redigera sedan manuset noggrant så det är den absolut bästa versionen du kan åstadkomma på egen hand innan du skickar in det. Gör en marknadsundersökning och kolla om det finns liknande böcker på marknaden och vänd dig sedan till de förlag som har rätt profil. 

Hur ser du på bokens framtid? 
Många ha under årens lopp siat om bokens undergång, men jag ser ljust på dess framtid. Visst har vi ökad konkurrens idag - tv-serier, sociala medier, poddar och bloggar - men bokens och förfatarnas ställnings tycks ändå vara ohotad. Människans behpv av goda berättelser, reflektion, fördjupning och identifikation tycks vara omättlig. 

Topplista