Artikel
Utvecklande tips från Åsa Hellberg och Simona Ahrnstedt!
Simona Ahrnstedt och Åsa Hellberg firar in det nya året med oss! De ger oss power, de ger oss skratt, de ger oss läsning i världsklass, nu ger de oss utvecklande tips inför 2022.
Åsa Hellberg:
Om du behöver få power och självförtroende, vilken av dina böcker skulle du läsa?
Vilken bra fråga, jag tänker ju att alla mina böcker har kvinnliga karaktärer som ger just det. Power i alla fall, eftersom samtliga är självgående och inte beroende av en man.
Men jag har ju nyligen släppt en serie om ett hotell i London, där totalt fem kvinnor, i tre böcker i olika årtionden, tampas med vad det innebär att vara kvinna, vän och partner, och den skulle jag läsa. Jag tycker att kvinnorna i de här böckerna om Flanagans är fyllda av kraft.
Ett av mina mål är att porträttera kvinnor så vi förstår att de har rätten till sitt liv och sin kropp, att det inte går att diskutera, och när man som jag i de här böckerna går tillbaka några årtionden förstår man att det inte alls är självklart, att det har behövts kamp för att komma dit vi är idag. Och då är vi ändå inte framme … Jag tror på att spegla det och hur vansinnigt det är att vi inte får till ett jämställt samhälle där allas lika värde är en självklarhet.
Vilken bok skulle du önska att alla läste för att göra världen lite bättre och snällare?
Då vill jag rekommendera en hel genre: Feelgood. Det är böcker som belyser svåra ämnen från många olika håll, men allra oftast med ett ljust slutresultat. Jag tror på att bli lite varm i magen av en fint slut, och att det är en bra förutsättning för att själv känna sig snällare.
Kan du tipsa om en biografi som berört dig lite extra?
Sickan Carlssons memoarer läste jag när jag var femton sexton år, kanske? Jag minns att jag läste den ett par gånger och kan berätta att Sickans mormor sa att hon skulle kissa på händerna när de var nariga. Det var svindlande äckligt, tyckte jag.
Sedan har jag läst Ingrid Bergmans memoarer ett par gånger, hon bodde ju i Fjällbacka på somrarna (där jag är uppvuxen) och Lauren Bacalls, som jag förmodar kom med någon bokklubb. Det är de som sticker ut i mina minnen. När jag läste dem hade jag inget annat som störde som det gör idag. Nästan all underhållning, utöver Hylands hörna på tv, kom då från böcker och musik.
Vilket nyårslöfte ger du dig själv i år för att må så bra som möjligt?
Att fortsätta göra exakt det jag gör nu. När man pratar om att må bra, handlar det nästan alltid om insidan för mig. Och just nu är jag på en fin plats där jag väljer helt och håller hur jag ska leva mitt liv. Vilken tur jag har, eller hur? Jag har världens härligaste vuxna son, fina vänner, roliga projekt framöver, får träffa fantastiska människor och kan stänga dörren om mig när jag behöver. Det är en vinstlott. Jag har svårt att se att jag behöver något annat. Jag är bra på omställning, det har jag behövt vara i mitt liv, och skulle det krävas av mig 2022 kommer jag att göra det jag behöver. Min strävan är alltid att leva i en ljus tillvaro.
Om du fick komma på ett gemensamt nyårslöfte till medlemmarna som vi alla borde ha, vad skulle det vara?”
Då säger jag att alla borde skänka något till någon som har det sämre. Pengar, böcker, kläder, eller det man kan avvara. Det blir man också varm i magen av.
Simona Ahrnstedt:
Om du behöver få power och självförtroende, vilken av dina böcker skulle du läsa?
Min ingång i skrivandet är att alltid skriva om kvinnor som är både starka och sårbara, både tuffa och sköra. Själva grundbulten i mina romaner är ”kvinnor kan”. Att välja någon av mina böcker är nästan som att tvingas välja mellan sina barn. Men i min senaste bok, Nattens drottning, så är Kate en kvinna som kämpat enormt hårt för att komma till den plats i livet där hon befinner sig. Hon kommer från en socialt utsatt förort, hon har vuxit upp med psykisk ohälsa i hemmet och hon var väldigt otrygg när hon växte upp. Idag har hon en hög position i en manlig värld, är framgångsrik och skicklig och hon slåss envist mot en utpressare. Kate är en tuff, smart och cool kvinna. Som Kate vill man vara!
Vilken bok skulle du önska att alla läste för att göra världen lite bättre och snällare?
Precis som Åsa, så tycker jag att just vår typ av böcker på riktigt gör världen både bättre, varmare och snällare. Romance är en sorts feelgood, kan man säga, feelgood med fokus på kärlek. Om fler människor läste romance, då skulle världen vara en bättre plats, det har jag alltid tyckt.
Kan du tipsa om en biografi som berört dig lite extra?
Jag läser sällan biografier, vet inte varför, tror att det beror på att jag föredrar verklighetsflykt. Men jag läste nyligen Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf: Jag vill sätta världen i rörelse” och den blev jag oerhört berörd av.
Vilket nyårslöfte ger du dig själv i år för att må så bra som möjligt?
Jag avger aldrig nyårslöften, däremot sätter jag upp mål för mig själv varje nyår. I år blir det att ta hand om kroppen så att den orkar fortsätta skriva, att vara mycket i min stuga och att leva i nuet. Min mamma dog när hon var 55, och man vet aldrig hur länge man får leva, så det gäller att leva här och nu, välja bort det som inte stämmer med ens värderingar. För mig handlar det om att se till att umgås med mina barn, mina vänner, fika mycket, och att säga nej till det som stjäl energi. Lätt att säga, svårt att göra.
Om du fick komma på ett gemensamt nyårslöfte till medlemmarna som vi alla borde ha, vad skulle det vara?”
Att lova att bli ännu mer solidarisk, lite mindre självisk och att ta vara på de små stunderna i livet. Mitt motto är: Den som blir glad åt lite, har mycket att vara glad åt.