"Jag läser på buss och tunnelbana till och från jobbet och hemma, liggandes i soffan."

Att jobba som bokklubbsredaktör och spendera dagarna med att läsa och välja böcker till klubben. Ja, många tycker nog att det låter hur lyxigt som helst. Vi har pratat med Sophie som är redaktionschef på Bonniers Bokklubb och tagit reda på om jobbet är precis så härligt som det låter. 

sophie

Beskriv lite kort hur jobbet som bokklubbsredaktör egentligen ser ut?
Som bokklubbsredaktör får jag ofta frågan om jag sitter på jobbet och läser. Och svaret är nej, det hinner jag inte göra. Jag läser på buss och tunnelbana till och från jobbet och hemma, liggandes i soffan. Och jag läser dels för att kunna bedöma om boken ska vara med i medlemstidningen eller ej och dels för att kunna skriva en presentation i medlemstidningen.
Jag och mina kollegor träffar de flesta av de stora bokförlagen som presenterar sin utgivning för oss två till tre gånger om året. Efter dessa möten brukar vi få en hel del manus för läsning. När vi valt ut vilka böcker vi ska ha med i medlemstidningen skriver vi texter om böckerna och väljer ut bilder som ska förmedla själva känslan i boken: spännande, romantisk eller kanske humoristisk. Vi förser även våra webbredaktörer med information om dagsaktuella böcker som vi inte hunnit få med i tidningarna än – så att våra medlemmar hela tiden kan få aktuella lästips på våra hemsidor och i sociala medier.

Hur hamnade du på Bonniers Bokklubb? Var det ett självklart val att börja som redaktör?
Jag började jobba på bokklubb som tjugosexåring 1990. Jag var då redaktör för evenemangstidningen Stockholm This Week – ett jätteroligt jobb som jag verkligen trivdes med. Jag tyckte ändå att en utannonserad tjänst som bokklubbsredaktör på dåvarande Stora Familjebokklubben lät ännu roligare. Men jag fick inte den fasta tjänsten, däremot erbjöds jag ett föräldravikariat på samma bokklubb. På den tiden var det ingen risk att säga upp sig från en fast tjänst och ta ett vikariat, så det gjorde jag. Och när vikariatet gick ut blev jag fast anställd och har omväxlande arbetat på Stora Familjebokklubben och Bonniers bokklubb sedan dess. Och än så länge har det inte dykt upp något roligare…

Vad är det absolut bästa med att jobba som redaktör?
Det roligaste med att vara just bokklubbsredaktör är att få tillbringa så mycket tid mitt i spännande, roliga eller dramatiska berättelser. Jag älskar ju både att läsa och skriva och känner mig privilegierad som får jobba med ett av mina största intressen. Och att förmedla stora läsupplevelser till andra bokslukare är oerhört roligt – särskilt när jag ibland träffar på medlemmar privat och kan prata böcker och läsning med dem.

Topplista