En "kärlekshistoria" mellan en mor och hennes son.

”Jag är överväldigad”, sa Douglas Stuart i ett känslosamt tal när hans debutroman Shuggie Bain vann Bookerpriset i vintras.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset tilldelas varje år den bästa romanen med engelska som originalspråk. ”Shuggie Bain är ämnad att bli en klassiker. Det är en rörande och nyanserad skildring av en snäv social miljö, dess människor och värderingar”, sa Bookerprisjuryns ordförande.

Douglas Stuarts roman bygger på hans egen uppväxt med en alkoholiserad och älskad mor i Glasgow på 1980-talet. Han beskriver boken som en ”kärlekshistoria mellan en mor – Agnes Bain – och hennes son Shuggie”.

Douglas egen mor dog när han var 16 år, men om hon hade levt och fått höra nyheten om Bookerpriset så hade hon ”tagit på sig finkläderna och velat fira”, som han sa i sitt tal.

Han beskriver sin mor som en ”stolt, hårt arbetande och generös kvinna”, och uppväxten med henne i Glasgow som ”den största inspiration jag haft i mitt liv”. Han hyllar även Glasgow och dess invånare ”vars empati, humor och kärlek finns i varje ord i min bok”.

Själv är Douglas Stuart sedan länge bosatt i New York, där han arbetat som kläddesigner. Han är arbetarklassgrabben som utbildade sig vid Royal Academy of Art och valde en annorlunda karriär. Först sent i livet började han skriva, och nu hoppas han kunna inspirera andra.

Topplista