Författarporträtt

Johan Eriksson: "Tjuv och polis är en ovanlig kriminalroman i den bemärkelsen att det inte handlar om något mord."

Redaktionen 17 oktober 2023

Försvarsadvokaten Johan Eriksson har tidigare skrivit fackböcker och en självbiografi. Nu är han aktuell med skönlitterära debuten Tjuv och polis, en underhållande bladvändare som sömlöst blandar spänning med humor. Vi har frågat om boken och om övergången till att skriva skönlitteratur. 

johan-eriksson_huvudbild.jpg

Foto: Karl Nordlund

Niklas är värdetransportrånaren som tvingats sadla om. Numera försörjer han sig genom att göra inbrott hos de välbargade och stjäla Rolex-klockor. En ödesdiger kväll på en lokal träffar han Ida, ovetande om hennes yrke som polis, precis som hon inte vet något om hans kriminella aktiviteter. När spanarna slår till mot Niklas blir Ida oväntat indragen i händelsernas centrum. Niklas sätter sitt hopp till försvarsadvokaten Torsten Blom som kämpar för att få ekomin att gå ihop. Vad ingen vet är att Niklas också har blåst sina gamla kumpaner på en miljon, och snart jagar alla Niklas.

Tjuv och polis

Johan Eriksson 279 kr 279 kr Inbunden

För de som inte känner till dig redan - hur skulle du beskriva dig själv? 

– Jag är 59-årig stockholmare. Gift med Madde som jag träffade när jag var 19 år. Jag började arbeta på advokatbyrå när jag var 25 år. Sedan 1994 har jag arbetat som försvarsadvokat. Numera ägnar jag mig också mycket åt utbildning i processandets konst. En ny favoritsyssla är också såklart att skriva.

Berätta om din nya roman Tjuv och polis.

– Tjuv och polis är en ovanlig kriminalroman i den bemärkelsen att det inte handlar om något mord. I spänningsromanens skrud laborerar jag med moraliska dilemman och svek med en tydlig ambition att illustrera hur samhället förändrats men också hur lite det krävs för att livet ska trassla till sig. En idé har också varit att låta berättelse vara så verklig som det bara går utan att det skall bli trist. Det finns också en hel del humor i berättelsen även om spänningen trissas upp vartefter.

Tjuv och polis är din debutroman. Tidigare har du skrivit handböcker och en självbiografi om ditt yrke som försvarsadvokat. Vad inspirerade dig att övergå till fiktionens värld? 

– Efter att ha skrivit min självbiografiska första bok kändes det som ett naturligt steg att prova på att skriva en kriminalroman.

Hur fick du idén till berättelsen och karaktärerna Niklas och Ida? 

– Jag har allt sedan 1994 försvarat poliser som i olika sammanhang blivit misstänkta för brott i tjänsten. Jag kan därför en hel del om livet som polis och särskilt hur trist det kan vara att bli felaktigt misstänkt för brott. Skapandet av Ida föll sig därför helt naturligt. När det kommer till Niklas så är han en mix av alla klienter jag försvarat. En klassisk kriminell grabb i många avseenden.

Tjuv och polis berör ämnen som lojalitet, bedrägeri och andra moraliska dilemman. Vilka budskap eller teman hoppas du att läsarna tar med sig från din bok?

– Jag hoppas att läsarna utöver att de både har roligt och tycker att det är spännande läsning skall få en inblick i en del av samhället som jag kan en hel del om.

Finns det planer på en uppföljare, eller har du börjat skriva på något annat du vill berätta om? 

– Jag är redan igång med att planera för en uppföljare. Sandra och Ida får nya utmaningar och såklart dyker också Torsten upp.

Till sist: Har du något bra boktips du vill dela med dig av? 

Ferdinand von Schirach, Straff bestående av 12 noveller. Är en personlig favorit. Dessutom skriven av en tysk kollega till mig.

Tack, Johan!

Tjuv och polis

Johan Eriksson 279 kr 279 kr Inbunden

I rättvisans tjänst : berättelser från mitt liv som advokat

Johan Eriksson 229 kr 229 kr Inbunden

LÄS MER:

Vår intervju med Samuel Bjørk

Jan Mårtenssons Homan-deckare

Alla böcker i serien Torsdagsmordklubben