Sofie Sarenbrandt: "Polisen som faktagranskar mina böcker tycker att Mytomanen är min bästa bok hittills."

Sofie Sarenbrant är känd för sina fängslande och moderna spänningsromaner. Hon debuterade 2010 och två år senare blev hon författare på heltid. Hennes serie om den karriärinriktade kriminalinspektören Emma Sköld har sålt i närmare två miljoner exemplar och till fjorton länder och inför släppet av nya boken Mytomanen fick vi en pratstund med henne. 

Hur skulle du beskriva din nya spänningsroman Mytomanen?
Efter en orienteringsdag i skolan hittas en pojke död i Ålstensskogen. Hans kropp är illa tilltygad och det är upp till kriminalinspektör Emma Sköld att lösa fallet innan mördaren slår till igen. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng utifrån, som har knivrånat jämnåriga i området. Men är det verkligen ett rån som har gått snett?

Vad är du mest nöjd med i Mytomanen?
Att polisen som faktagranskar mina böcker tycker att Mytomanen är min bästa bok hittills. Otroligt härlig feedback att få innan den ska skickas till tryck. Min ambition är alltid att skriva en ännu bättre deckare än den förra, men ju fler böcker, desto svårare uppgift. 

Du brukar också ha något du vill berätta förutom en spännande historia. Vad ville du berätta om i Mytomanen?
Att det inte alltid är som man tror. Det var väldigt spännande att jobba med fördomar, utanförskap och klasskillnader, men framför allt lögner. Vilka kan man egentligen lita på och vad är du beredd att göra för att skydda någon som du älskar?

Vilken karaktär är din favorit i Mytomanen?
Jag riskerar nog att avslöja för mycket om jag berättar det, eftersom hela idén med intrigen är att man inte ska vara helt säker på vem som ljuger och vem som talar sanning. Alla bär på hemligheter, på ett eller annat sätt.

I Mytomanen finns det flera skickliga lögnare. Vilken är din bästa lögn?
Jag är nog snarare för ärlig, vilket faktiskt också kan ställa till det ibland. Att vara rak och tydlig kanske inte alltid är rätt strategi. Men jag gillar inte att trassla in mig i lögner och inte veta själv vad jag har sagt till slut. Så jag försöker att undvika lögner.

Du blir bara populärare och populärare och i år firar du 10 år som författare i år. Grattis! Hur ska du fira?
Tack! Det kommer att bli jubileumsfest, men datumet är oklart på grund av coronaläget. Jag är oerhört tacksam för de här tio åren och vill hylla alla som har arbetat med mina böcker. Utan andras hjälp och brinnande intresse, skulle det inte ha blivit lika bra. För att inte tala om mina läsare: tack för förtroendet!

Vet du redan vad din nästa bok ska handla om? När får vi träffa Emma Sköld igen?
Ja, med tanke på hur Mytomanen slutar, så kräver det flera böcker. Jag har redan börjat spåna på handlingen, men håller mig till mina regler: att aldrig påbörja nästa bok förrän jag är i mål med den jag skriver. Allt för att undvika slarv i den viktiga och avgörande slutprocessen. Men så fort Mytomanen är skickad till tryck kommer jag att öppna det tomma Word-dokumentet och skriva första raden.

Tack för pratstunden, Sofie! 

Topplista