Bestsellerdrottning av rang

Möt Liane Moriarty - den australienska romanförfattaren med en handfull internationella bestsellers på sin meritlista.

Liane är född i Australien 1966 och är äldst i en syskonskara på sex barn. Hon har alltid älskat att läsa och har berättat att när hon var liten så hände det till och med att hennes vänner gömde sina böcker när hon kom för att leka. Allt för att faktiskt få chansen att leka med henne. Även tidigt började hon skriva själv och den alla första bokdealen hon gjorde var med sin pappa. Hon fick en förskottsbetalning på 1 £ och skrev sedan en historia som fick namnet The Mystery of a Dead Mans Island.
Trots sitt stora intresse för skrivande så inledde Liane sin karriär med att jobba inom marknadsföring där hon bl.a. jobbade som marknadschef på ett bokförlag och senare startade hon en egen reklambyrå.
När Liane sedan började studera vid Macquarie University i Sidney så skrev hon, som en del i sitt examensarbete, sin första roman – Tre önskningar. Den blev senare hennes debutroman och såldes runt om i världen.

Sitt riktigt stora genombrott fick dock Liane 2013 med romanen Öppnas i händelse av min död som sålt över 2 miljoner exemplar världen över.

Uppföljaren Stora små lögner som kom ut i USA 2014 blev minst lika populär och precis som sin föregångare gick den raka vägen in på New York Times bästsäljarlista. 2017 blev boken även serie på HBO med bl.a. Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Alexander Skarsgård i rollerna.  

Lianes Moriartys romaner blandar alltid skickligt och berörande ämnen som kärlek, vänskap och föräldraskap och de är alltid fulla med värme och identifikation. Det är förmodligen det som gjort dem så populära över hela världen och som är en stor del av anledningen till att de ofta väljs som bokcirkelböcker. Det är aldrig svårt att skapa diskussioner kring huvudpersonerna och deras dilemman och agerande.

I september utkom äntligen Lianes sjätte bok på svenska – Nio dagar. Här får vi följa den före detta bästsäljande romanceförfattaren Frances Welty som anländer till Tranquillum House med värmevallningar, ett brustet hjärta och ett mycket smärtsamt paper cut. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot tio dagar av lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och möjligen lite träning. Men kvinnan bakom de omtalade retreaten, den karismatiska Masha Dmitrichenko, har andra planer. I takt med att Mashas metoder blir allt mer okonventionella inser de nio främlingarna på Tranquillum House att de omöjligt kan klara utmaningen de ställts inför utan varandras hjälp.

Topplista