Max Seeck: "Jessica är en kombination av flera fantastiska kvinnor jag känner"

Max Seeck, född 1985 och bosatt i Helsingfors, är filmproducent och författare. Han har tidigare skrivit en kvartett böcker och med Den trogne läsaren introduceras han nu äntligen för de svenska läsarna. 

Det här är första gången som de svenska läsarna får bekanta sig med dig. Hur skulle du presentera dig för dem?
Jag är en 35-årig författare från Finland som också pratar engelska, tyska och lite svenska (precis som de flesta finnar). Jag har min bakgrund inom finans, marknadsföring och kommunikation och började skriva 2013 i samband med att jag mer och mer tröttnade på mitt jobb.
Efter att min debutroman nådde framgång i Finland bestämde jag mig för att börja skriva på heltid. Den trogne läsaren är min fjärde roman och den första som blir översatt till svenska.

Hur skulle du själv beskriva Den trogen läsaren?
Av de fem böcker jag skrivit hittills så är Den trogne läsaren den som är svårast att beskriva eller kategorisera. Å ena sidan är det en mörk Nordic noir och å andra sidan är den tradtionella ”vem-gjorde-det-deckare”. Jag ville skapa någonting annorlunda. En psykologiskt atmosfär där vi inte bara löser ett brott utan också utforskar vad som rör sig i huvudkaraktärens tankar.

Den amerikanska översättningen av Den trogne läsaren placerade sig på New York Times bestseller-lista och boken är såld till 35 länder. Vad tror du det är som gjort den till en sådan världssuccé?
Jag tror definitivt att det är för att den är annorlunda från många andra kriminalromaner idag. Det jag själv tycker att jag lyckats bra med i den här boken är att fånga den mörka, obehagliga atmosfären och intressanta mångbottnade karaktärer. Det verkar även som att de ockulta inslagen har mottagits väl av både läsare och kritiker.

Poliskommisarien Jessica Niemi är en spännande person med ett besvärligt förslutet. Hur fick du inspiration att skapa henne?
Min tidigare trilogi hade en riktigt traditionellt manlig huvudperson, en finsk f.d. fredskämpe som stridit under Balkankriget. När jag var klar med de böckerna ville jag skapa en karaktär som var något helt annat, så det var ganska självklart att det skulle vara en kvinna. Jag ville också ge henne en polisautoritet, som Daniel Kuisma (min tidigare huvudperson) inte hade. Man skulle kunna säga att Jessica är en kombination av flera fantastiska kvinnor jag känner personligen plus att jag gett henne sidor och erfarenheter som jag tycker gjort henne ännu mer intressant och kontroversiell. Hon är definitivt en person jag skulle vilja lära känna.

Det är ett högt tempo och många tvister och överraskningar i boken. Vi läste någonstans att den jämförts med en Dan Brown-roman. Håller du med? Om inte, har du någon författarförebild du gärna jämförs med?
Att jämföras med Dan Brown är ju självklart oerhört smickrande och jag gillar han böcker jättemycket. Men jag har faktiskt aldrig tänkt på hans skrivande under den tiden jag skrev. Det jag tror jag är mest influerad av är stora Nordic Noir-mästare som t.ex. Stieg Larsson, Lars Kepler och den kanske största av dem alla – Jo Nesbö.
Andra författare jag beundrar och har inspirerats av är Agatha Christie, Stephen King, George Orwell, Paul Auster och Jens Lapidus.

När får vi läsa din nästa bok? Kan du berätta något om den redan nu?
Läsaren som är uppföljaren till Den trogne läsare har redan kommit ut i Finland. Den kom i september förra året och har blivit väldigt väl mottagen. Den är översatt till mer än 20 språk än så länge och jag hoppas verkligen att svenska adderas till den listan.

Slutligen, har du något riktigt bra boktips du vill dela med dig av?
Jag har precis läst ut Jurkyrkogården av Stephen King. En klassiker som jag faktsikt inte läst tidigare. Den var verkligen obehaglig och med riktigt bra karaktärer!  

Tack, Max! 

Topplista