Katrine Engberg: "Jag skrev på Krokodilväktaren i fem år"

Berätta kort om dig själva
Jag heter Katrine Engberg och är en deckarförfattare från Danmark. Mina böcker utspelar sig i Köpenhamn och kallas därför Köpenhamns-serien. Nu i sommar kommer min första bok i Sverige som heter Krokodilväktaren.
Men jag har inte alltid varit författare utan jag debuterade för bara tre år sedan. Innan dess var jag dansare och koreograf och har också jobbat mycket med teater. Jag var t.ex koreograf för Melodifestivalen i Danmark och Eurovision. Men oavsett vad jag gjort så har jag alltid skrivit och berättat historier. Förut gjorde jag det vid sidan av och nu gör jag det på heltid. Och jag älskar det!

Krokodilväktaren från idé till färdig bok – hur lång tid tig det?
Jag skrev på Krokodilväktaren i fem år innan den var färdig. I början visste jag inte ens vad jag höll på med och vad det skulle bli för bok. Jag visste inte ens om det skulle bli en deckare. Jag skrev när jag hade en paus från teatern. Då skrev jag i kanske två-tre veckor, sen fick jag ett nytt jobb och la boken på hyllan och tänkte inte på den på länge. Sen tog jag upp den igen och började skriva. Så den processen var lång och ibland ganska besvärlig. Att skriva på en bok som ingen egentligen väntar på är jättesvårt.
När jag hade hållit på så där i ungefär tre år – att ta fram boken för att skriva, lägga undan den, ta fram den igen osv. – så var det faktiskt min man som sa till mig att ”Nu skriver du klart den där boken eller så vill jag aldrig höra något mer om den.” Och då gjorde jag som han sa och skrev klart den på tre månader.

Blir du själv rädd medan du skriver?
När jag läser andra böcker är jag riktigt lättskrämd om de är läskiga men när jag skriver själv upplever jag inte spänningen på samma sätt. Jag tror att detta gäller ganska många deckarförfattare vars böcker blir mer och mer blodiga och läskiga. Man märker det inte riktigt att man pushar gränsen längre och längre i sina böcker. Så nej, jag blir inte skrämd av mina egna böcker, som sagt ofta av andras böcker.

Vilken är den bästa danska deckaren du har läst?
En bok av Sissel Jo Gazan som heter Dinosauriens Fjar (finns inte översatt till svenska, men däremot till engelska. Red. Anm). Den är omkring 10-12 år gammal och den är en vetenskapsdeckare som är så sinnessjukt spännande.

Och den bästa svenska deckaren då. Vilken är det?
Det är kriminalromanerna av Sjöhwall Wahlöö. Jag har flera av dem och tröttnar aldrig på dem! 

Topplista