Vem är Kazou Ishiguro?

Det är lätt att tro att en nobelpristagare i litteratur har haft vägen utstakat mot att bli författare ända sedan barnsben. Men Kazou Ishiguro upptäckte sin litterära ådra relativt sent i livet. Som tonåring drömde han faktiskt om att bli rockstjärna.

Kazou Ishiguro är född i Japan 1954 men har bott nästan hela sitt liv i England eftersom han flyttade dit med sin familj vid 4 års ålder. Hans pappa var forskare och oceanograf och kom till England för att arbeta för den brittiska regeringen. När Ishiguro började skolan i England var han det enda icke-engelska barnet. Men tvärt emot vad man kanske skulle kunna tro så minns han tiden i skolan och det nya hemlandet med värme. I intervjuer har han sagt att han är ”förbluffad över den öppenhet och instinktiva generositet som mötte vår familj i detta vanliga engelska samhälle”.

Ishiguro var ingen storläsare som barn, men som 9-åring fann han Arthur Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes och blev genast besatt av mästerdetektiven och hans partner dr Watson. ”Till slut började jag bete mig som Sherlock och Watson och prata som dem i skolan” har han berättat. Idag står författaren Charlotte Brontë högst på listan över favoritförfattare. ”Hon är den som gjort mig till författare” säger han i en intervju med The Guardian.

Ishiguros skrivande började på allvar när han som 24-åring blev antagen till en doktorandkurs i kreativt skrivande på University of East Anglia. Studietiden på universitetet beläget i en liten engelsk by var ovanligt lugn, och Ishiguro berättade i sin Nobelföreläsning 2017 att ensamheten där var det ”som skulle göra det möjligt för mig att förvandlas till författare”.

Det verkliga genombrottet som internationell författare fick Ishiguro med sin fjärde roman Återstoden av dagen som kom ut 1989. Boken tilldelades det prestigefulla priset Man Booker Prize och filmatiserades med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna.

Totalt har Ishiguro åtta romaner, flertalet noveller, poesi och tv-serier på sin meritlista. Men trots flera bestsellers och ett antal prestigefulla litteraturpriser och utmärkelser är han väldigt ödmjuk. I en intervju med SelmaStories berättar han om när han fick besked om att han tilldelats Nobelpriset: ”Man föreställer sig att någon som ringer till en om ett Nobelpris ska låta som en sträng rektor. Men hennes samtal (Sara Danius, reds anm) var så informellt; det var en charmig, humoristisk, underbar konversation”.

Den ödmjuka hållningen visar sig också i Ishiguros romaner, som ofta har en finstämd och nästan lågmäld ton trots att de skildrar stora mänskliga frågor om kärleken och livet. Som motiveringen till Nobelpriset lyder så skriver han ”romaner med stark känslomässig verkan”. Det tackar vi för!

Topplista