Tana French: "Jag älskar mysterier"

Amerikansk-irländska författaren Tana French är tillbaka med en ny suverän deckare. Nya boken Inkräktaren har blivit utsedd till Årets bästa bok av Amazon. Här nedan får du lära känna henne lite bättre. 

tana frenchFlera recensenter (i bland annat The Guardian och Washington Post) har beskrivit dig som en av världens bästa deckarförfattare, och vi kan inget annat än instämma! Vad inspirerar dig att skriva?
Jag älskar mysterier. Det har jag alltid gjort – verkliga, fiktiva, lösta eller olösta, jag fascineras av alla varianter. Jag tror att den här förkärleken för mysterier är en av de saker som är typiska för oss människor. Djur är inte som oss i det avseendet: när de har konstaterat att något är oätbart eller farligt, går de glatt vidare och lämnar det bakom sig. Men vi människor blir fascinerade, inte bara av ett mysterium i sig, utan av själva processen att lösa det. Så jag letar alltid efter det potentiella mysteriet i allt. Det är så jag får de flesta av mina idéer: genom att utgå från något vanligt och tänka på hur det kanske döljer sig ett mysterium under ytan.

Hur skulle du beskriva din senaste deckare, Inkräktaren?
Inkräktaren handlar om en tuff, konfliktbenägen mordutredare som heter Antoinette Conway, som inte kommer jättebra överens med resten av teamet. Hon tar sig an ett mord som vid första anblicken verkar vara ett okomplicerat fall av våld i hemmet. Men snart inser hon att det döljer sig många hemligheter kring dödsfallet och tvingas att ta reda på om det är någon i teamet som försöker sabotera för henne eller om det är något mörkare än så som pågår. Det är en bok som handlar om vad vi intalar oss om oss själva, hur vi bygger upp en historia utifrån verkligheten eller vill att vår historia ska stämma så att vi istället omtolkar verkligheten. Och vad som händer när våra historier skenar iväg med oss på ett farlig sätt.

Och slutligen, vilka är dina favoritförfattare?
Jag håller inte med om den gamla föreställningen att det finns en gräns mellan genrelitteratur och litterära böcker – i genrelitteraturen hittar du fängslande intriger, gediget författarskap, lite stereotypa figurer och inga specifika teman. I de litterära böckerna finns ett vackert språk, intrikat karaktärsbyggnad och tematiska djupdykningar, men inte så mycket fokus på att bygga upp en intrig. Jag älskar böcker som har allt: spännande intriger, vackert språk, härlig atmosfär, komplexa och tredimensionella karaktärer, tematiskt djup – allt man kan önska sig helt enkelt! Det är det jag försöker uppnå i mina böcker, om jag lyckas eller inte är en helt annan fråga, men det finns många fantastiska författare som behärskar den konsten. Några av dem är klassade som deckarförfattare (som Kate Atkinson, Stef Penney, Dennis Lehane och Gillian Flynn) medan andra anses vara mer litterära författare (som Donna Tartt, Donal Ryan, Daniel Woodrell och Thomas Keneally). Men de är alla författare som jag beundrar mycket.

Topplista