Ernst Kirchsteiger är aktuell med nya boken Ärliga material. En personlig bok om de fem material – järn, sten, trä, glas och ull – som Ernst brinner för i sitt skapande.
Mitt i den hektiska inspelningen av årets Sommar med Ernst nere på Österlen lyckades vi stjäla några minuter av honom för att prata några ord om boken.

Ernst, grattis till nya boken som nu äntligen är här!
Tack! Och vet du, det har varit så roligt att göra den här boken. Jag har gjort den tillsammans med enbart tjejer och jag måste säga det, att jobba med kvinnor… vilken förmån! Vilket framåtdriv! Och vad roligt vi haft. Det är på ett sätt lite tråkigt att boken och klar och jobbet över.

Hur fick du idén till den här, ändå lite ovanliga, boken?
Det här är en idé som funnits i mitt huvud i nästan 20 år. Jag är ju oerhört intresserad av hantverk och då både av skapandet och den kreativa processen och också av själva materialet och det man jobbar med. Jag har också varit lite rädd att den nya generationen inte förstår vår sin historia och hur allt hänger ihop. T.ex. hur viktig järnindustrin varit för Sverige och vad som byggt det svenska folkhemmet. Så det är också lite folkbildning med den här boken. Att berätta vår historia och skapa en stolthet.

Det är otroligt vackra bilder i boken. Har du varit involverad även i dem?
Ja, med den här boken har jag verkligen varit involverad i alla delar. Mer än vad jag varit med tidigare böcker och det gör såklart att jag känner mig extra stolt och glad över den här.

Vem tänker du att denna bok är gjord för?
Jag skulle säga att det är en bok för den som är inredningsintresserad men har kommit förbi det där stadiet att allt i inredningen ska vara coolt och modernt och istället tänker att inredning är så mycket mer. Den som verkligen intresserar sig för materialen och hur de samspelar och vilken känsla olika material och former skapar.
Och så har jag ju den där lilla folkbildningstanken med boken också. Jag vill att man ska läsa den här och få känna sig lite stolt över det land vi lever i och vår historia. Och kanske att man kan komma att förstå vart land ännu bättre. Jag tänker på det som Arthus Hazelius, som bl.a. grundade Skansen, sa: ”Man måste förstå sin historia för att komma vidare.” Det har triggat mig att verkligen visa var vi kommer från.
Jag önskar också att den som läst den här boken, nästa gång han eller hon t.ex. håller i en ullpläd så ska det vara med en lite annan känsla och förståelse än tidigare.

Till sist: vad har du för planer för sommaren?
Åh, det jag längtar allra mest efter i sommar är att få bada i havet. Jag älskar att bada!
Och så ser jag jättemycket fram emot att hitta just den där speciella boken som tar mig med ut på en sån där fantastisk resa som det ju är att läsa. Och sen ska jag bara sitta i en solstol och läsa och sugas in i den historien.

Tack, Ernst!

Topplista

Inspiration av Ernst Kirchsteiger

I det enkla bor det goda

Ernst Kirchsteiger 289 kr 289 kr

Ärliga material : mina tankar om järn, trä, sten, glas och ull

Ernst Kirchsteiger, 349 kr 349 kr