Caroline Eriksson: "Det mest underbara av allt kan ibland faktiskt kännas som en tvångströja"

Caroline Erikssons spänningsromaner har sålt i 280 000 exemplar och släppts i 27 länder. Kom i min famn blir första delen i författarens helt nya serie om samtalsterapeuten Simone Boman i genren ”Family Noir” – mörkt och psykologiskt drama med familjerelationer i centrum. 

Caroline ErikssonBerätta om serien och din nya huvudperson, terapeuten Simone Boman!
Simone Boman har funnits i mitt bakhuvud under flera år. Jag ville skriva om en gift kvinna, en mamma, som från att ha gått helhjärtat in i familjelivet börjar tvivla på om det är något för henne. Hon ifrågasätter fler och fler av de sanningar hon trott på när det gäller äktenskap, långa relationer och sex. Det är första gången jag har en huvudperson som jag vill följa under flera böcker och jag är väldigt nyfiken på hur det ska gå för henne.
Parallellhistorien i den första boken har en man, Thomas, i centrum. Honom fick jag idén till i samband med Metoo-kampanjen då begreppet manlighet tycktes få alltmer mörka och destruktiva förtecken. Jag ville skriva om någon som verkligen vill och försöker vara en god nutida man. Thomas är en uppskattad chef och omhändertagande familjefar, men så sker något oväntat. Vad händer när hans vilja att göra det rätta krockar med verkligheten?

Vad vill du berätta?
Dels vill jag berätta om livet i kärnfamiljen. Att det mest underbara av allt ibland faktiskt kan kännas som en tvångströja. Hur skulle det vara att strunta i alla konventioner kring hur en bra mamma beter sig? Det får vi upptäcka under seriens gång. Sedan är jag nördigt intresserad av långa parrelationer och det monogama systemet med förväntningar på livslång trohet. Hur kommer det sig att vi accepterar det som naturligt? Vad händer om en människa, en gift kvinna, inte längre är med på de premisserna.

Kom i min famnHur är Simone Boman som person?
Hon är en varm och innerlig människa som lätt får andras förtroende. Samtidigt som hon vill ha närhet håller Simone sina egna känslor, och sitt eget mörker, mestadels för sig själv. Hon är en sökare och det finns något vilt och otämjt i henne, något hon hittills lyckats dölja bakom konventionella val och ett traditionellt familjeliv. Längtan efter frihet och viljan att få ut ”något mer” av tillvaron blir till slut starkare än pliktkänsla och lojalitet, men vart för det henne?

Vad inspirerar dig?
Allt möjligt! TV-serier, böcker, tidningsartiklar, poddar. Egna och andra människors erfarenheter och upplevelser. Ibland hämtar jag stoff ur verkligheten, resten tackar jag min livliga fantasi för. Den hjälpte mig att uppfinna osynliga djur och en låtsaskompis när jag var liten. Det funkar ungefär likadant nu, bara det att låtsaskompisarna blir romankaraktärer.

Vad vill du att läsaren ska känna?
"När kommer nästa del i serien?” Skämt åsido, ambitionen är i första hand att skapa en spännande berättelse med driv. Om den sedan öppnar för funderingar om familjeliv och relationer är det en rolig bonus.

Tack, Caroline! 

Topplista