Jane Harper: "Jag försöker skapa karaktärer som känns äkta och är personer som läsarna kan lära känna och relatera till"

Hon har kallats "en av australiens tuffaste spänningsförfattare" och hennes debut Hetta plockades direkt upp av Reese Witherspoons produktionsbolag för att bli film. Nu är Jane Harper tillbaka med en ny fantastisk spänningsroman, Falska vänner, som tar oss med till Australien och dess otroliga natur. 

HarperJane, berätta lite om dig själv. Hur kommer det sig att du blev författare?
Jag är född i Manchester i Storbritannien och flyttade till Australien när jag var åtta år gammal. Där bodde jag sedan i sex år och blev australiensk medborgare. Som tonåring flyttade jag tillbaka till Storbritannien för att gå på Universitetet. Efter Universitetet arbetade jag flera år som journalist i både Storbritannien och Australien.
Idag bor jag i Melbourne med min man Peter och vår 20 månader gamla dotter, Charlotte.

2014 skrev jag en novell som blev en av tolv utvalda noveller till en tidnings årliga novelltävling. Det inspirerade mig att ta mitt skrivande mer seriöst och jag anmälde mig till en en 12-veckors kurs i kreativt skrivande.
2015 hade jag sedan skrivit klart min första bok, Hetta, och jag skickade in den till The Victorian Premier´s Literary Award for Unpublished Manuscript (en tävling för opublicerade manus reds, anm.) och den vann! Den utmärkelsen fick förlagen att vakna och senare under året signerade jag bokkontrakt för tre böcker i både Australien, Storbritannien och i USA.

Och vill du säga några ord om nya boken Falska vänner. Vad handlar den om?
i Falska vänner får vi följa fem storstadskvinnor som motvilligt åker med på sitt företags teambuilding ute på landsbygden. Dagarna på landet rullar på men den sista dagen är bara fyra av de fem kvinnorna kvar...

Hur hittar du inspirationen och idéerna till dina böcker?
Jag älskar atmosfären i det Australienska landskapet så det är ofta startpunkten för mig. Landskapet kan vara vackert och också brutalt och det ger en perfekt omgivning och miljö för berättelser med spänning och mystik.

Vilka tankar och känslor vill du väcka hos dina läsare?
Jag försöker alltid skriva böcker som jag känner att de kan underhålla läsarna. Jag älskar historier med tvister och vändningar under historians gång. Jag försöker också skapa karaktärer som känns äkta och är personer som läsarna kan lära känna och relatera till. I det stora hela så hoppas jag att läsarna uppskattar mina böcker och tycker de är både intressant och underhållande. Det finns inget bättre än att höra att jag gjort en läsare glad och underhållen.

Din första bok, Hetta, har plockats upp av Reese Witherspoon och hennes produktionsbolag. Gissar att det var ett härligt samtal, när du fick det. 😊 Hur går det med filmplanerna?
Det var fantastiskt spännande och roligt och jag skulle älska att se min Hetta som film. Planerna går framåt – man jobbar på manus just nu med en manusskrivare och det är planera på att spela in i Australien, vilket ju skulle vara fantastiskt. Mer än så kan jag inte berätta just nu, men håll utkik!

Vad föredrar du att läsa själv, på din fritid? Har du några boktips att dela med dig av?
Jag älskar mysterier och böcker i ett högt temot. Jag tycker verkligen om Lee Childs Jack Reacher-serie och jag älskade Gone Girl av Gillian Flynn. Jag läste nyligen Kvinnan i fönstret av AJ Finn och tyckte verkligen om den, så det är också ett bra tips.

Och slutligen, några snabba frågor så vå får lära känna dig ännu bättre:

Kaffe eller Te?
Ta

Solsemester eller Skidresa?
Jag bor I Australien, så definitivt stranden!

Läsa i sängen eller Läsa på soffan?
Båda

Förrätt eller Efterrätt?
Efterrätt

Ljudbok eller Pappersbok?
Pappersbok

Inbunden eller Pocketbok?
Pocket. Mer lätthanterligt

Vin eller Öl?
Vin

Hund eller Katt?
Hund! 

Tack, Jane!

 

Topplista