"Jag vill hjälpa kvinnorna fram ur historiens skuggor"

Denise Rudberg är produktiv som få andra författare. Hon har bl.a. nått stora framgångar med sin Elegant crime-serie om deckarhjältinnan Marianne Jidhoff – en medelålders änka och åklagarsekreterare – som löser fruktansvärda brott i överklassens salonger. Nu är hon tillbaka med första delen i den helt nya serien Kontrahenterna. 

Det första chiffret är något helt annat än vad du skrivit tidigare. Berätta hur du kom på idén till den?
Jag har länge tänkt skriva med det historiska perspektivet vilket sedan fått växa fram under drygt fem år. Min släkthistoria har bidragit till att detta varit viktigt för mig, det finns mycket att gräva i där.

När du skickade manuset till Det första chiffret till förlaget så gjorde du det under falskt namn. Hur kommer sig det? Och var det någon på förlaget som listade ut att det var du som låg bakom?
Jag ville att detta manus skulle stå helt för sig själv eftersom jag också kände när jag skrev  att detta var något annorlunda än vad jag skrivit tidigare. Men det kan man lätt få för sig som författare varför jag också ville testa om jag var rätt ute. Ingen lyckades lista ut att det var jag, inte ens mitt eget förlag.

Vad önskar du att man som läsare tar med sig när man läser boken?
Att vi låter kvinnorna få komma fram ur historiens skuggor, låta dem få en plats i våra historieböcker. De som gått innan oss, som bidragit med så väldigt mycket för det vi idag ser som självklart. Bara det faktum att min egen farmor satte min pappa på dagis när han var ett år gammal, år 1946, är viktigt. Hon blev starkt ifrågasatt då,  men idag är det en rättighet vi alla har.

Kommer dina trogna Marianne Jidhoff-läsare trots allt känna igen sig?
Trots att detta är ett historiskt drama så är jag övertygad om att man kommer känna igen en hel del från mina andra alster. Min förläggare tycker att jag är något old fashion av naturen och kanske är det just därför det inte känns särskilt främmande för mig att skriva om dåtidenJ

Både du, Camilla Läckberg och Mons Kallentoft har tagit en paus från era redan etablerade serier och skrivit böcker i helt nya genres som kommer nu i vår. Anar vi en tydlig trend här, eller är det bara en ren slump? 
Nej, det är en ren slump.

Apropå din Marianne Jidhoff-serie. Är det endast en paus du tagit, eller är den ett avslutat kapitel nu?
Marianne Jidhoff är ingen man släpper i första taget så hon återkomma varje höst som tidigare. Det är liksom numera vedertaget att man intar hösten tillsammans med Marianne med en filt i soffan tillsammans med lite härlig choklad och något gott i glaset.

Undersökningar visar att var fjärde svensk drömmer om att skriva en bok. Vad är dina bästa råd till alla dessa drömmare?
Läs och skriv, läs och skriv. Därefter skriv! Om du har en dröm att bli författare så är det också vad du måste göra, ingen annan kan göra det åt dig.

Avslutningsvis: Har du tre riktigt härliga boktips att bjuda på inför sommaren och semestern?
Ja! Alex Michaelides Den tysta patienten, Flynn Berrys Dubbelliv och Kristina Ohlssons Henrys hemlighet.

Topplista

Läsning av Denise Rudberg

Sviten

Denise Rudberg,Mikaela Bley 109 kr 109 kr

Disa

Denise Rudberg 59 kr 59 kr

Simone

Denise Rudberg 169 kr 169 kr

Ett litet snedsprång

Denise Rudberg 59 kr 59 kr

Två gånger är en vana

Denise Rudberg 59 kr 59 kr

Bara tre kan leka så

Denise Rudberg 59 kr 59 kr

Mellan fyra ögon

Denise Rudberg 59 kr 59 kr

När klockan slår fem

Denise Rudberg 59 kr 59 kr

På sex meters djup

Denise Rudberg 213 kr 213 kr

De sju som såg

Denise Rudberg 116 kr 116 kr

Åtta steg bakom

Denise Rudberg 119 kr 119 kr

Under nio nätter

Denise Rudberg 219 kr 219 kr