Mons Kallentoft: "Jag har alltid haft en svår dragning till människans mörker"

Mons Kallentofts kritikerrosade kriminalromaner om Malin Fors har översatts till ett tjugotal språk och sålt i mer än tre miljoner exemplar världen över. Nu är han aktuell med helt nya och fristående Se mig falla. En bok som vår redaktör Dominique menar att den mycket väl kan vara årets bästa deckare. 

Berätta kort om nya boken Se mig falla. 
Se mig falla utspelar sig på Mallorca, Europas eviga semesterfavorit, mitt i heta augusti. Men du får möta ett helt annat Palma och Mallorca än du någonsin sett tidigare. I boken låter jag öns mörka baksida bilda fond för en berättelse om oändlig kärlek. En tonårstjej, Emme, övertalar sin mamma och pappa om att hon ska få åka på examensresa till Magaluf med sina kompisar. Några dagar in på resan försvinner hon spårlöst efter en galen festkväll. Tre år senare är hon fortfarande borta. Föräldrarnas äktenskap har gått i kras. Ödelagt av sorg, skam och smärtsam längtan. Pappa Tim är kvar på Mallorca och letar efter sin Emme. Han har lovat henne att aldrig ge upp. En dag får han upp ett spår. Kan han hitta henne och föra sin familj samman igen?

Dina trogna fans som älskar Malin Fors-böckerna, kommer de känna igen sig i denna?
Det är jag övertygad om! Men främst hoppas jag att de upplever att jag tar ett stort steg framåt i mitt författarskap och att de känner att det här är en ännu bättre bok än!  Jag ger alltid mitt yttersta, men med Se mig falla har jag försökt tränga ännu djupare in i människans villkor och vårt språk. Jag tror och hoppas jag har lyckats skriva en roman som är väldigt spännande, väldigt gripande och som ger dig en förhöjd känsla av att vara vid liv, på det vis som bara riktigt god konst kan göra.

Hur fick du inspirationen och idén till Se mig falla?
När jag för fem år sedan flyttade till Palma och Mallorca möttes jag av sol och stränder. Men också av en okänd, nattsvart baksida av droger, våld, prostitution och hämningslös korruption. Inom politiken, polisen och i princip samhällets alla institutioner.
Jag har ju alltid haft en svår dragning till människans och världens mörker och kände direkt att här fanns en unik, spännande historia att berätta, och att det var jag som nog kunde göra det. Och jag ville skriva om kärlek. Hur den kan korrumpera en människas själ. En dotter försvinner, och allt förändras. plötsligt och långsamt tills du inte längre vet vem du är eller vad du är kapabel till. Tims och hans frus Rebeckas öde får spegla öns och dess invånares öde, som egentligen är allas vårt öde: Det omöjliga i att vara människa. Deras längtan och kärlek hotar att förgöra dem, samtidigt är längtan och kärleken det enda som kan rädda dem.

Boken utspelar sig i Palma på Mallorca där du bor sedan ett par år tillbaka. Hur mycket av det som händer i boken är baserat på verkligheten och verkliga händelser?
Allt i Se mig falla kunde ha hänt i verkligheten. Men det är en fiktiv berättelse. Inga av karaktärerna eller händelserna per se, finns eller har hänt i verkligheten. Men korruptionen, våldet, drogerna, skönheten, de vinddrivna människorna, kärleken: Allt det och mer finns i verkligheten på Mallorca, och har givit mig mycket inspiration. Vad gäller korruption och gangsterverksamhet överträffar verkligheten boken. jag har fått sålla för annars skulle ingen tro på den berättelse jag berättar.
Se mig falla är på ett vis den ultimata berättelsen om människan i en globaliserad värld. Hur vi hamnar någonstans utan att riktigt veta hur, och förlorar bäringen, samtidigt som allt hör samman och kopplas till de stora skeendena, och till den enskilda människan. Och på så vis är Se mig falla verkligare än verkligheten, som ett bra konstverk ska vara.
Och i verkligheten försvann en sextonårig tjej spårlöst på Mallorca, samtidigt som jag började skriva boken. Malen heter hon, och hon är fortfarande borta.

Du bor som sagt på Mallorca – många svenskars semesterparadis. Är det som du förväntade dig att bo där eller blev det annorlunda mot vad ni trodde? Vad är den största skillnaden i så fall?
Jag har bott mycket i Spanien, så jag visste hur det är. Jag älskar kulturen där det alltid finns tid för en kaffe och umgänge, där man går till marknaden och lever nära sitt kvarter och folk får sköta sig själva utan särskilt mycket pekpinnar eller dömanden. Palma är internationellt, det är Spanien light, och de infödda Mallorkinerna har sitt eget språk och många av dem gillar inte riktigt utbölingar, men de älskar pengarna de tjänar på turismen.
Det jag inte hade förväntat mig är just att korruptionen är så utbredd, inom polisen, politiken och det offentliga. Att baksidan av paradiset är så sjukt genomsmutsig och ofta våldsam. Vilka galna historier det finns! Men det är ju perfekt för mig att använda som material.

Är Se mig falla en del av en ny serie?
Nej! Det är en fristående roman.

Kommer det fler böcker om Malin Fors, eller är det ett avslutat kapitel nu?
Det kommer två böcker till om Malin, om inget oförutsett händer. Jag ska avsluta den tredje serien i serien om Malin, den om våra sinnen.

Är du någonsin sugen på att skriva något helt annat än spänning? Barnböcker kanske?
Troligtvis inga barnböcker för mig. Jag känner att det inte är något för mig. Jag tycker om gränslandet där böcker får vara precis vad de är. Jag tänker aldrig i genre och Se mig falla kan i mitt tycke mäta sig med vilken Augustprisvinnare som helst vad gäller litterär verkshöjd. En bra roman är en bra roman. En riktig författare är en riktig författare oavsett genre.

Slutligen: har du något tips på en bok som du tycker att alla någon gång borde läsa?
Den store Gatsby, så nära en perfekt roman jag någonsin läst.

Tack, Mons! 

Topplista

Läsning av Mons Kallentoft

Djävulsdoften

Mons Kallentoft 59 kr 59 kr

Bödelskyssen

Mons Kallentoft 221 kr 221 kr

Eldjägarna

Mons Kallentoft 116 kr 116 kr