Jenny Colgan: "Det krävs verkligen mod att göra något annorlunda"

colganJenny Colgan, som vi tidigare lärt känna genom hennes fantastiska feelgood-böcker om det lilla bageriet på strandpromenaden, är nu äntligen tillbaka med en minst lika härlig bok − Den lilla bokhandeln runt hörnet!

Vad har du för bakgrund?
Mitt första jobb var på ett sjukhus, som administratör. Men jag var inte särskilt bra på det, så jag skrev på fritiden och testade att skriva både poesi, romantiska komedier och andra historier. Det var så spännande, när böckerna så småningom blev utgivna och försäljningen tog fart.

När började du skriva böcker?
Jag började skriva böcker när jag var 25 år gammal. Jag har alltid älskat att läsa, ända sedan barndomen har jag varit en riktig bokmal.

Dina tidigare böcker och din nya bok Den lilla bokhandeln runt hörnet handlar om en kvinna som lämnar allt för att flytta och driva en bok-
handel i en buss ...
Vad gör att du skriver om just kvinnor som har modet att starta om sina liv?
När jag arbetade som administratör ville jag verkligen bryta mig loss från mitt nio till fem-jobb. Jag beundrar människor som gör det. Några kvinnor i min by gav upp sina kontorsjobb för att öppna en delikatessbutik. Jag är så glad och stolt över dem. Det krävs verkligen mod att göra något annorlunda och att välja att vara sin egen chef.

Har du startat någon verksamhet själv?
Ja, att skriva böcker är en verksamhet, antar jag. Jag är en frilansande författare.

Har du bott på en liknande ö, som den i böckerna om det lilla bageriet?Nej, men jag växte upp mitt emot den lilla skotska ön Arran. Jag har bott på många platser runt om i världen och återvände hem för att bo i Skottland förra året. Däremot har jag besökt flera av de nordliga öarna, som Orkney och Shetland. De öarna är helt magiska!

Har du haft en lunnefågel som husdjur? Eller hur kom du på den delen av historien?
Lunnefåglar är absolut inga husdjur! De är vilda djur som gillar kalla, naturliga miljöer. Men jag tycker att det är ett underbart djur. Ursprungligen hade jag bara med lunnefågeln Neil som en liten del av historien, men läsarna gillade 

honom så mycket, att han blev en egen karaktär i boken om det lilla bageriet.

Du har också skrivit barnböcker om lunnefåglar. Vad tycker dina egna tre barn om dina barnböcker?
Eftersom de handlar om min dotter Polly så är hon mycket stolt över dem och berättar om böckerna för alla här omkring.  Det som är roligt är att när min dotter blir äldre, så förblir Polly i böckerna fortfarande ett barn.

På din hemsida skriver du att du älskar tjocka böcker. Kan du rekommendera några böcker?

Oh ja, självklart. Jag älskar Crimson Petal and the white av Michel Faber, A suitable boy av Vikram Seth och Middlemarch av George Eliot. De böckerna bör definitivt hålla er upptagna en stund!

Topplista

Böcker av Jenny Colgan

Sommar på den lilla ön i havet

Jenny Colgan 69 kr 69 kr

Tillbaka till den lilla ön i havet

Jenny Colgan 119 kr 119 kr

En avlägsen kust

Jenny Colgan 189 kr 189 kr