Ann Cleeves: "Det finns inget bättre än att sitta vid mitt köksbord och berätta historier"

Den omåttligt populära författaren Ann Cleeves är bosatt i Northumberland i nordöstra England. Innan hon blev författare på heltid arbetade hon som övervakare på kvinnojourer och inom sjöräddningen. Hennes skrivande började när hennes man, som är ornitolog, var tillsynsman på en i övrigt obebodd ö. Idag har Cleeves deckare omarbetats till många TV-serier och finns översatta till ett flertal språk. Inför släppet av en ny och efterlängtad deckare av Cleeves fick vi en kort pratstund med henne. 

CleevesBerätta om din nya bok – Vild eld.
Vild eld är den sista boken i Shettlandsserien. Likt de flesta av mina böcker så är det en bok om familjer – hur de håller ihop och vad som får dem att falla samman. Och om hemligheter som ibland är omöjliga att hålla gömda. 

Och självklart har vi ett mord också. Offret i det här fallet är Emma Shearer, en ung kvinna som arbetar som barnflicka hos byns läkare och hans fru. Ryktena om Emma har spridits som en löpeld, det sägs att hon haft en affär med Daniel Fleming, en arkitekt som nyligen flyttat in i området, och det känns som ett allt för stort sammanträffande att hennes kropp påträffas på hans ägor.

Du har över 30 böcker på din meritlista nu. Vad är hemligheten för att fortsätta vara inspirerad om sugen att skriva?
För att jag älskar det! Det finns inget bättre än att sitta vid mitt köksbord och berätta historier. Det är som att vara barn igen och leka med sin fantasi.

Vilka tankar och känslor vill du väcka hos dina läsare?
Jag tror att jag vill få dem att sätta sig själva in i karaktärerna i mina böcker och se världen genom deras ögon. Och jag vill få dem att känna att de förstår platserna jag skriver om, lite bättre.

Vi har kikat på vilka fraser som är de mest googlade när det gäller sig som person. Kanske du kan hjälpa oss att bena ut svaren på frågorna som många läsare tycks ha.

Var bor Ann Cleeves?
Whitley Bay, på nordöstra kusten.

Var är Ann Cleeves född?
I Hereford. Ett lantligt område så långt ifrån kusten som det går att komma. Det är därför jag älskar havet så mycket. 

Är Ann Cleeves gift? 
Hon var gift i 40 år med sin älskade Tim, en ornitolog, som hon delade många äventyr med, men han dog precis innan julen 2017.

Hur gammal är Ann Cleeves?
63 år

Hur många böcker har Ann Cleeves skrivit?
31 st

Vilken är Ann Cleeves bästa bok?
Svart som natten är den som vunnit flest priser, men jag är väldigt förtjust i The Seagull, en Vera Stanhope-bok som utspelar sig i min gamla hemstad.

Vem skriver som Ann Cleeves? 
Författare som skriver tysta, inhemska och samtida intriger och mysterier. Kanske någon som den kanadensiska författaren Louise Penny.

Tack Ann! 

Läsning av Ann Cleeves

Mörk jord

Ann Cleeves 258 kr 258 kr

Svart som natten ; Vita nätter

Ann Cleeves 119 kr 119 kr

Blå gryning

Ann Cleeves 59 kr 59 kr