Christina Wahldén: "Ska man skriva deckare är Darwin en utmärkt plats"


Christina Wahldén är författare och journalist. Hon drivs av en passion för Australien sedan hon studerade i Sydney. I hennes nya bok Nämn inte de döda är första delen i en skrämmande aktuell serie där vi får följa med till Austrialien och följa två australienska poliser och en ung svensk konststudent.  

Berätta kort om dig själv. Vem är du? 😊
Jag har en bakgrund som journalist, arbetade i 25 år på Svenska Dagbladet som reporter. I tio av de åren var jag kriminalreporter och skrev mycket om våld mot kvinnor och barn. Debuterade 1998 med ungdomsromanen Kort kjol, som handlar om våldtäkt. Har också skrivit böcker på lättläst svenska för nyanlända personer. Skriver böcker på heltid sedan 2013. Bor i Uppsala med man och tre barn.

Din bok Nämn inte de döda utspelar sig i Darwin i Australiens Norra territorium. Varför valde du den platsen?
Jag studerade ett år i Australien 1993. Då bodde jag i Sydney och läste teatervetenskap, bland annat dramaturgi. Jag blev väldigt förälskad i Australien och har återvänt dit flera gånger. Men Sydney har vuxit väldigt mycket sedan jag bodde där och jag gillar Darwin som är mer ruffigt och vilt. Där finns också en makalös natur, för oss ovanliga djur och fantastisk konst av ursprungsbefolkningen. Men klimatet är tropiskt krävande med slagregn, fuktig hetta, cykloner och bränder. Ska man skriva deckare är Darwin en utmärkt plats på många sätt.

Svenskan Greta studerar urinvånarnas konst. Är du själv konstintresserad?
Jag har läst konstvetenskap vid Stockholms universitet för länge sedan, för att jag aldrig kom in på litteraturvetenskap. Det var väldigt allmänbildande. Då läste man väldigt lite, om ens något, om australisk konst, men jag blev allmänt intresserad av bilder och vad de berättar om människan. Efter det har jag sett ganska mycket konst och klippmålningar när jag besökt Australien och det är en fascinerande bildvärld med de legender som hör till.

Den döda kvinnan tillhör ursprungsbefolkningen, och din deckare tar upp orättvisorna som drabbar dem. Vill du berätta mer om det?
I hela Australien utgör ursprungsbefolkningen ungefär tre procent av befolkningen, men i Norra territoriet är de cirka 30 procent. Många lever i stor utsatthet och fattigdom och lever i snitt tio år kortare än en person som inte tillhör ursprungsbefolkningen. Förklaringen ligger i européernas ankomst då de drog med sig sjukdomar, alkohol och socker som aldrig funnits där tidigare. Ända fram till 1970-talet tog staten barn från ursprungsbefolkningen från deras familjer för att anpassa dem till ett europeiskt tänkesätt. Många tappade sitt språk och sin geografiska tillhörighet då och skadorna av det syns än idag. De som drabbades brukar kallas för The Stolen Generations.

Krokodiler och deras attacker på människor spelar en avgörande roll. Har du själv erfarenhet av att leva i områden där det finns krokodiler?
Jag har inte levt någon längre tid i sådana områden, men jag har besökt Darwin flera gånger och även Kakadu National Park och Arnhem Land i Norra territoriet. Där är det så mycket saltvattenkrokodiler att man inte kan bada i havet. Vid mitt senaste besök var det en krokodil i ett vattenhål som gjorde att vi inte kunde bada där. Men om man bara följer de varningsskyltar som finns är det inga problem. Australien är inte så farligt som en del tror. (Skogsbränderna över jul och nyår har varit fasansfulla, men det är en annan historia.)

Vad gör du helst när du inte skriver?
Jag tycker mycket om att gå på teater. Det finns en närvaro i teater som inte finns i litteratur. Ingen föreställning är den andra lik och undertexten är otroligt viktig. Jag har lärt mig mycket om att skriva genom att gå på teater. Jag gillar också att besöka trädgårdar av olika slag.  

Till sist: har du något riktigt bra boktips som du vill dela med dig av?
Om man läser böcker på engelska och vill lära sig mer om ursprungsbefolkningens situation och historia i Australien rekommenderar jag varmt The Dark Emu av Bruce Pascoe från 2014. Det är en faktabok som visar att ursprungsbefolkningen inte enbart var jägare och samlare utan också odlade och byggde hus och fångstfällor långt innan européerna invaderade Australien. Pascoe tillhör själv ursprungsbefolkningen.
Too Much Lip av Melissa Lucashenko vann det prestigefyllda Miles Franklin Award 2019. Boken skildrar ursprungsbefolkningen i det fiktiva samhället Durrongo. Lucashenko tillhör också ursprungsbefolkningen.
Alla böcker av Tim Winton, från västra Australien, är mycket läsvärda. De skildrar ofta havet på olika sätt. Hans senaste bok heter The Shepherd’s Hut.

Tack, Christina!

Topplista