Maria Adolfsson: "Felsteg är en spänningsroman om hur ett enstaka beslut kan få långtgående konsekvenser"

Maria Adolfsson

 Maria, berätta lite om dig själv. Vem är du?

Jag är född och uppvuxen i Stockholm, men tillbringade mycket tid som barn i norra Roslagen, där min far arbetade som ”skärgårdsdoktor”.

Nu bor jag på Södermalm sedan 40 år, mitt i ”sofo” där tillvaron domineras av surdegsskägg och ängsligt sneglande på nästa stora grej. Jag betraktar allt på betryggande avstånd från min 12 meter långa balkong, tillsammans med goda vänner och ett glas vin, eller ensam med min dator och min bångstyriga fantasi.

Du jobbade i många år med ett ”vanligt” kontorsjobb, bl.a. som kommunikatör. Hur kommer det sig att du började skriva böcker?
Jag har alltid skrivit mycket i jobbet, och har nog alltid haft en dröm om att skriva en bok, men självförtroendet fanns inte. Mitt första försök gjorde jag i samband med en livskris för drygt tio år sedan. Hade jobbat mig sjuk och tänkte att jag inte hade något att förlora på att i alla fall försöka skriva. Till min förvåning blev boken utgiven.

Efter det har jag gjort ytterligare några försök. Har skickat in ett par manus och fått positivt bemötande från flera förlag, men det kom inte ända fram till utgivning. Fick återkommande höra att jag var för svår att stoppa in någon specifik genre. Till sist beslöt jag mig för att strunta i att försöka passa in hos något förlag. Nu skulle jag bara skriva på mina egna villkor; att bara skriva som det roar mig. Och det är det jag äntligen gör nu.

Hur ser en helt vanlig arbetsdag ut för dig idag, som författare?
Ja, det undrar jag också. 😊 I skrivandets stund jobbar jag fortfarande heltid, så jag har hittills bara kunnat skriva på helger och semestrar. Hittills har tidsbristen varit problemet och jag har ännu inte drabbats av skrivkramp, peppar, peppar...
Men nu har jag faktiskt sagt upp mig för att helt kunna ägna mig åt att skriva. Så vi får väl se hur mina dagar kommer att se ut.

Nu är du aktuell med deckaren Felsteg. Berätta lite kort om den och vad den handlar om.
Felsteg är en spänningsroman som handlar om hur ett enstaka beslut kan få långtgående konsekvenser. En kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Den som får i uppgift att leda utredningen är Karen Eiken Hornby, en snart femtioårig polis, som återvänt till sitt hemland för att försöka glömma sina egna skuldkänslor med hjälp av hårt arbete, lite för mycket alkohol och män hon egentligen inte tycker om.

Boken utspelar sig i Doggerland (En fiktiv ögrupp i Nordsjön mellan Storbritannien och Skandinavien. Landet är en kvarvarande del av den landmassa som tidigare förenade de brittiska öarna och den europeiska kontinenten. Idag består Doggerland av huvudöarna Heimö, Noorö och Frisel. Kulturen präglas av en blandning mellan det skandinaviska och det brittiska. Reds.anm). Berätta mer om det och hur det kommer sig att du förlade handlingen där.
Om ni visste vad jag funderat på när och varför hela idén kom till mig! Jag har nog ett rätt vilt fantasiliv; far iväg i tankarna mest hela tiden. Kanske har det också att göra med att jag avskyr att känna mig instängd - både bildligt och bokstavligt. Jag har en släng av klaustrofobi som göra att jag undviker tunnlar, hissar och flygplan och därför har svårt för att resa i verkligheten. Kanske är det därför jag har ett starkt behov av att resa till helt nya platser i fantasin istället. Och att bjuda in andra att följa med!

Vad tycker du är de viktigaste ingredienserna i en riktigt bra deckare?
Psykologin bakom brottet, spänning och trovärdiga personskildringar. Inte så mycket hur utan mer vem och varför.

Så vad har du på gång just nu? Skriver du på något nytt redan?
Under sommarsemestern var jag faktiskt på besök i Doggerland, för att hitta inspiration till nästa bok. Fantastiskt land!  Nu trängs historierna i mitt huvud och nästa bok är redan färdig till hälften. 😊

Undersökningar visar att nästan en tredjedel av svenskarna drömmer om att skriva en bok. Har du några tips och råd att gem dem? 
Skruva ned bakdelen i en stol och sätt igång! Och tro inte att du ska ha allt klart från början. Det är när medan du skriver som det händer saker. Åtminstone är det så för mig.