Boktips

10 tips och trix

Redaktionen 30 april 2024

Louise Scott driver Instagramkontot och hemsidan Tips & trix där hon förenklar livet för sina hundratusentals följare. Nu delar hon med sig av sina allra bästa råd i bokform. Här finns över 500 tips, de flesta nya för just denna bok. Nedan hittar du 10 smarta tips från boken. 

Tips och trix.jpg

1. I köket

Flaskor med olja eller soja kan lätt rinna över. För att slippa kladd - sätt en bomullsrondell runt flaskhalsen så suger den upp extra vätska.

Skärmbild 2024-05-02 130504.jpg

2. Slipp trasslet

Plastclips som brödpåsar kan vara förslutna med är perfekta att använda för att få ordning bland sladdar. Det går även att märka plastclipsen och sätta de vid sladduttagen, det är ett smart knep för att se vilken sladd som går till vad.

3. Silica påsar

De vita pappåsarna med små silicakulor inuti följer ofta med vid olika köp. Vanligtvis slänger vi dem - men det finns massor av användningsområden! Till exempel kan du ha några silicapåsar i träningsväskan för att ta bort dålig lukt. Du kan också placera några silicapåsar i verktygslådan så rostar inte verktygen lika lätt.

4. Halsbränna och sura uppstötningar

Har du halsbränna eller sura uppstötningar? Gör hemmagjord Samarin genom att blanda ut 1 tesked bikarbonat och 2 deciliter vatten. Annars kan det lindras genom att äta sötmandlar, banan eller torra kex.

5. Problem med djurhår

Dra en gummiskrapa över möbeln eller mattan. Håret följer med och blir samlat i en klump - enkel att ta bort och kasta.

6. Is till festliga tillfällen

Vill du ha ett härligt isblock till en festlig tillställning? Använd ursköljda tetraförpackningar för att göra stora isblock för kylning av dryck. Fyll dem med vatten och sätt på korken, sen in i frysen. Tänk på att vatten utvidgas när det blir till is, så fyll inte hela vägen upp!

7. Ta bort gräsfläckar

Vad är en sommar utan gräsfläckar? Ett smart knep är att ta bort fläcken med galltvål i fast form. Du kan annars fukta fläcken med vatten och försiktigt badda in såpa och sedan låta ligga över natten. Tvätta därefter som vanligt i maskin.

8. Torrt bröd

Ge ditt torra bröd nytt liv! Värm ugnen till 225 grader, skölj av brödet lite snabbt under rinnande vatten. Vira in det fuktiga brödet i aluminiumfolie och låt stå i ugnen i cirka 10 minuter - då får brödet en nygräddad känsla med en frasig yta.

9. Rätt sko på rätt fot

Det är inte alltid lätt för barn att veta vilken sko som ska sitta på vilken fot. Klipp itu ett klistermärke i mitten och sätt en del i varje sko. Då kan barnet ställa skorna så att klistermärket blir rätt och få rätt sko vid rätt fot!

10. Gör egen blomsternäring

Prova att göra egen blomsternäring! Denna blandning används som vatten i vasen, därmed ska den inte spädas ut. Ättikan gör att bakterier inte lika lätt får fäste och sockret ger näring till blommorna.

1 liter rumstemperarat vatten

1 tsk ättiksprit (12%)

1–3 msk strösocker, ju hårdare stjälkar desto mer socker.

Blanda alla ingredienser och rör tills sockret löses upp.

Tips & trix : Smarta idéer för alla tillfällen

Louise Scott 319 kr 319 kr