Boktips

Det är något magiskt och mystiskt över Sveriges norra delar

Redaktionen 12 oktober 2021

Norrland, hur kan det komma sig att ett namn kan frambringa så många känslor, fördomar, bilder? Det är berättelser om det eviga ljuset och det eviga mörkret, arv, historia och miljö som fångar läsare världen över. Vi presenterar här fem noga utvalda böcker som på något sätt skildrar Sveriges fascinerande norra delar.

norrland.jpg

1. Vinnare av Årets Bok 2021, Stöld av Ann-Helén Laestadius.
Boken bygger på verkliga händelser. Det är en vild och vacker läsupplevelse – som en jojk till renskötarlivet!  Men den är också en spännande roman om brott som begås utan att utredas. En svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra – i generation efter generation.

2. Dit du går följer jag av Lina Nordquist
I torpet i Hälsingland ryms kärlek, sorg och mörka hemligheter …
Vid sekelskiftet 1900 flyr Unni, Armod och lille Roar från Norge för att finna ett nytt hem. I Hälsingland slår de sig ner i ett ödetorp i skogen mellan människoland och vildmark. Mer än sjuttio år senare sitter en annan kvinna vid köksbordet som Armod byggde. Hon bär på mörka hemligheter …

Dit du går, följer jag

Lina Nordquist 209 kr 209 kr

3. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman
En modern klassiker. I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Händelser vid vatten utkom första gången 1993 och belönades bl.a. med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris. Sedan dess har romanen gjort ett segertåg över världen och översatts till ett stort antal språk.

Händelser vid vatten

Kerstin Ekman 189 kr 189 kr

4. Ödesmark av Stina Jackson
I Ödesmark ligger husen glest, åtskilda av tallskog och myrmark och det svarta träsket som breder ut sig mitt i alltihop. Där finns fjorton gårdar allt som allt, men bara fem är bebodda. I ett av dem bor Liv med Vidar och Simon. De utgör en säregen familj, alltsedan Livs mor tog livet av sig många år tidigare.
Romanen har hyllats så pass att Ödesmark vann 3:e pris i Årets bok 2020!

Ödesmark

Stina Jackson 169 kr 169 kr

5. Där isarna råmar av Jennie Lundgren, Ulrika Lundgren Lindmark
Där isarna råmar är första delen i serien Bottenviken. Den utspelar sig runt Kalix i Norrbotten dit stockholmspolisen Irene nyligen flyttat. Hon har knappt hunnit vänja sig vid kylan och avstånden förrän en liten flicka försvinner i det vidsträckta landskapet …

Där isarna råmar

Jennie Lundgren, Ulrika Lundgren Lindmark 219 kr 219 kr

LÄS OCKSÅ:

Boktipsen för alla smaker.

Årets Bok 2021.

Månadens bästa priser.