Boktips

Bättre skolresultat med fler böcker

Redaktionen 26 januari 2022

Barns så kallade "bokslukarålder" är vid åldern 9-12 år. Det är av yttersta vikt att hålla läsningen vid liv och den senaste forskningen visar att ju fler böcker som finns i hemmet  desto bättre går det i skolan. Alltså har bokhyllans omfång störst chans att påverka svenska elevers möjligheter att lyckas med skolarbetet. En annan viktig aspekt är föräldrarnas yrkesval men socioekonomisk status är ett alldeles för otydligt mått enligt de senaste studierna. Vi väljer att fokusera på böcker, varsågoda!

content_barnlasning.jpg

I en studie med nästan 600 000 elever har Kimmo Eriksson (professor i matematik vid Mälardalens högskola) och hans kollegor analyserat den insamlade datan från dessa elever. Eleverna som deltog kom från 77 olika länder som alla deltog i den internationella Pisa-mätningen 2018. Uppgifterna gäller 15-åringarnas kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Det visar sig att antalet böcker är den enskilt viktigaste variabeln för hur det går i skolan. Ju fler böcker, desto bättre. Vilken roll böckerna spelar för resultaten i Pisa-testen var uppenbar i alla proven. Det gäller alltså inte bara läsning utan även matematik och naturvetenskap.

content_barnlasning2.jpg

De främsta reslutaten från studien tyder också på att ett allmänt läsintresse är en betydande faktor för bra prestationer i skolan. En bra tillvägagångssätt för att öka resultaten och förståelsen i skolan är att uppmuntra läsintresse och stärka barnens läsförmåga. 

Vi har gjort jobbet åt dig och samlat 10 extra populära böcker för barn i åldrarna 9-12 år, en perfekt present för dina barn eller barnbarn, nu och för framtiden.

Skärmhjärnan junior

Mats Wänblad, Anders Hansen 219 kr 219 kr

Hjärnstark junior : smartare, gladare, starkare

Anders Hansen, Mats Wänblad 199 kr 199 kr

Med i matchen

Jeff Kinney 169 kr 169 kr

Inget flyt

Jeff Kinney 149 kr 149 kr

Vitormen

Åsa Larsson, Ingela Korsell 139 kr 139 kr

Gasten

Åsa Larsson, Ingela Korsell 139 kr 139 kr

Fågeltämjaren

Karin Erlandsson 149 kr 149 kr

Pärlfiskaren

Karin Erlandsson 149 kr 149 kr

Källaren

Nina Källmodin, Willem Källmodin 159 kr 159 kr

Hemligheten i Helmersbruk

Eva Frantz 179 kr 179 kr

Vill du läsa mer om forskningen finner du hela artikeln här, kopiera länken nedan och klistra in i din webbläsare:
https://www.lararen.se/amneslararen-svenska-sprak/forskning/antal-bocker-i-hemmet-avgorande-for-elevers-skolresultat?fbclid=IwAR2MzMuNgAJMEKm9As4YYH4I8TBHXfcIyJQm7wi3VVlFHMqnGJ-4iEsCAAM