Författarporträtt

”Jag har aldrig lockats av superhjältar.”

Redaktionen 18 juni 2021

Mattias Edvardsson är var gymnasielärare i svenska och psykologi när han slog igenom med sin spänningsroman En nästan vanlig familj. Efter det sadlade han om och blev författare på heltid. Nu är han aktuell med sin fjärde bok En familjetragedi och inför boksläppet har vi fått en pratstund med honom.

edvardsson1.jpg

För de som inte känner dig, hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är en ganska lat småbarnsfar i sina bästa år som gillar att skriva, läsa och drömma. Efter att ha jobbat i nästan tjugo år som gymnasielärare fick jag 2018 ett stort internationellt genombrott med boken "En helt vanlig familj" och jobbar sedan dess heltid som författare.

Och hur skulle du beskriva nya boken En familjetragedi?
Min intention har varit att skriva en underhållande bladvändare med intressanta karaktärer som får läsaren att förhoppningsvis både känna och tänka.

Hur fick du idén till boken?
Jag började med att skriva inledningen: en polisrapport i vilken en patrull anländer till en villa i centrala Lund och hittar två döda kroppar. Därefter byggde jag berättelsen kring tre helt olika karaktärer som av olika anledningar dras in i polisutredningen av dödsfallen.

edvardsson2.jpg

Du skildrar i dina böcker ”vanliga” människors liv. Är det ett medvetet val, eller något som bara ”blivit så”?
Jag har aldrig lockats av superhjältar, utan gillar att både läsa och skriva om människor som jag kan identifiera mig med. Jag är själv en helt vanlig Svensson.

Till sist: har du några riktigt bra boktips för hängmattan i sommar, att dela med dig av?
Jag tyckte väldigt mycket om Ya Leila av Donia Saleh, som kommer i pocket i sommar. En annan riktigt bra bok är Allt vi inte sa av Sara Osman.


Tack, Mattias!

En familjetragedi

Mattias Edvardsson 229 kr 229 kr

Goda grannar

Mattias Edvardsson 219 kr 219 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Smygläs de första kapitlen ur Camilla Läckbergs böcker Gå i fängelse och Kvinnor utan nåd.

Författarporträtt: Anders de la Motte & Måns Nilsson.

Har du svårt att välja? Vi presenterar de 12 mest sålda böckerna just nu.