Nora Roberts – mina möten

Vår formgivare Annette har haft turen att få träffa Nora Roberts. Tre gånger! Här kan du läsa om hennes möten med superförfattaren. 

nora1

Första gången jag fick möjlighet att intervjua Mrs. Roberts var på RWA:s konferens (Romance Writers of America) i Los Angeles, Kalifornien. Jag tror inte jag någonsin blivit så nervös under mitt yrkesliv som när Nora kom in i rummet med ett följe på fem bestämda mogna kvinnor. När sedan Laura, hennes pressagent, tittade på mig och på klockan och sa;

Du har 20 minuter på dig för intervju och foto.

Då ångrade jag mig en smula, att vi (jag och min man) hade kört hela vägen från Arizona genom öknen i en massa varma timmar, för att utsätta mig för detta. Det var i varje fall tur att jag var påläst och snyggt klädd!

Nora glittrade – speciellt hennes dyrbara smycken. Klackarna på märkesskorna var sylvassa. Hennes blick var också vass.

Men när Nora märkte att jag hade någorlunda intelligenta frågor om böckerna ”Vittnet” och ”Värdshustrilogin”, så mjuknade hon något.

Men det var när jag frågade om hennes liv i Boonsboro, hennes barn och barnbarn och trädgårdsintresse, som det kändes som om jag fick kontakt.

Hon är Mrs. Nora Roberts, den gigantiskt kända och mycket rika författarinnan, men också den något strama affärskvinnan när hon har kontakt med pressen. Men när hon träffar sina läsare, ljusnar blicken och hon kan till och med blomma upp. Precis som kvinnorna i hennes romaner ger hon ett intryck av att vara en stark, intelligent och självständig kvinna.

Ja, jag genomförde en någorlunda bra intervju på en konstigt nervös engelska och både filmade och fotade henne. En minnesvärd händelse!

Året därpå åkte jag och min man igen (han är tålmodig må jag säga) till Boonsboro på Noras årliga boksignering. Den här gången fick jag inte någon tid för en intervju utan fick snällt stå och vänta bakom hotellet och tjyvkika när ABC Australia (TV) intervjuade Nora.

När Nora senare träffar läsare så strålar hon, ler och kramar kvinnorna som svärmar runt henne. Jag får några minuter med henne för foto och filmar när hon säger några ord till Bonniers Bokklubbs medlemmar om den senaste boken.

Signeringen är speciell. Kön ringlar lång utanför bokhandeln tidigt på morgonen, men stämning är på topp. Många har med sig sina strandstolar och kaffekorgar. Noras man delar ut nummerlappar när bokhandeln öppnat, så att alla slipper köa. Då sprids skaran på affärsgatan. Några äter lunch på pizzerian, några handlar i presentaffären och några vilar i skuggan på verandan av hotellet.

Sedan är det dags för signering. Några i taget får gå in i bokhandeln för att köpa en bok. Alla har möjlighet att bli fotograferade med sin favoritförfattarinna. Kvinnorna (männen är lätträknade) diskuterar de senaste böckerna och vad de har läst tidigare och knyter nya vänskapsband. Alla är på gott humör och ingen trängs.

Av en ren tillfällighet att jag var i New York sommaren 2015 när Nora Roberts återigen befann sig på ett författareevent på Marriott hotell på Manhattan. Men varför inte försöka få till ett kort möte och få några böcker signerade till våra läsare, tänkte jag. Men det var inte lätt att få tid med Nora Roberts. Hela onsdagen har hon intervjuer med världspressen. Efter många försök att få tag i Laura, pressagenten, får jag träffa henne innan boksigneringen kl. 17:00 i den stora möteslokalen på hotellet.

Det är en stressad och trött Mrs. Roberts som kommer med sitt pressfölje. Jag får 7 minuter.

Laura tar väl hand om Nora och är mycket beskyddande. Dagen har varit lång och 2 timmar av boksignering väntar. Jag har full förståelse för hur det är att vara en påträngande journalist eller fotograf. Men Nora är proffsig som vanligt. Säger några vänliga ord till mig.

nora2

Jag fotar och filmar ett kort meddelande till våra läsare. Men det är många kvinnor i lokalen och ljudnivån blir bara högre och högre. Köper två böcker (Pengarna går till barns läsande) som Nora signerar.

När jag sedan lämnar lokalen är eventet i full gång. Den måste vara ett hundratal författare som var och en har sitt eget bord med böcker. Nora ler och pratar med sina läsare precis som vanligt. Ett proffs när det gäller.

Kanske kommer jag att träffa henne igen, kanske inte. Lögnaren ligger nu på mitt nattduksbord och väntar. Det har varit en upplevelse att få möjlighet att komma i närheten av en sådan känd författare som Nora Roberts.

När jag läser om hur allting började den där dagen då hon var insnöad i huset med två små barn år 1979, och började skriva, till att år 2016 vara en författare som har publicerat hundratals romaner och som fortsätter att skriva. Då inser jag att Nora Roberts är mer än en författare, hon är ett affärsgeni. Hon skriver spännande och romantiska böcker på ett sätt som når fram till alla kvinnor - oavsett ålder, nationalitet eller bakgrund.